Киберскаути

Новини

За периода от 08.05.2018г. до 09.05.2018г. тридесет петокласници от СУ „Георги Измирлиев“ се присъединиха към разрастващата се киберскаутска общност, преминавайки през обучение.

През първия ден на квалификацията, благодарение на интерактивни методи, учениците се запознаха с основните рискове в интернет (компютърните вируси, контактите с непознати хора онлайн, опасността от педофили, онлайн тормоза между връстници), както и с начините за предпазване и реакция (използване на антивирусни програми, проверка дали непознат онлайн е този, за когото се представя, осигуряване на максимална безопасност на профил в социална мрежа, чрез съществуващите настройки, докладване и блокиране, използване на Горещата и Консултативната линия на Центъра за безопасен интернет).

През втория ден петокласниците бяха подготвени да изпълняват ролите на киберскаута: да бъдат сами пример за отговорно и безопасно поведение онлайн; да съветват своите връстници, които са срещнали проблем в дигиталната среда и как, разпределяйки се в екипи; да организират и провеждат дейности, с които да разпространяват знанията си сред повече други деца.

След сертифицирането си новите киберскаути ще се организират в киберскаутски отряди и да се включат с проведените от тях инициативи. Предназначени за повишаване на информираността на повече техни връстници в национално състезание между киберскаутските отряди от всички обучени през годината ученици. Класираните на първите три места отбори ще бъдат наградени на специална церемония в София на Деня за безопасен интернет на 5. февруари 2019 г.

Паралелно с обучението на петокласниците се проведе и обучение на учители от училището по проблемите на онлайн безопасността. Успешната програма „Киберскаут“ се провежда вече за четвърта поредна година с подкрепата на „Теленор България“

https://www.safenet.bg/bg/novini/389-cyberscouts-gorna-oryahovitsa

Снимки