„Розите на България“

Новини

Вдъхновени от българския дух и традиции на  11-ти май – ден за почит и признателност към делото на първите просветители светите братя Кирил и Методий  и във връзка с Инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“  в Средно училище „Георги Измирлиев“ се  организираха  празнични изяви –  надиграване с  български хора в двора на училището и  тематична ученическа изложба, открита във фоайето.

Българските  букви, изписани в тетрадките от ръцете на най-малките ученици, техните цветни рисунки и апликации, разкриваха трепета и вълнението им от срещите и играта със словото.

Проекти, посветени на Търновската, Охридската и Преславската книжовни школи както и авторски текстове, вдъхновени от средновековната българска традиция, бяха разположени в тематичния изложбен кът.

В духа на старобългарската книжовна традиция и историческото ни минало  учениците представиха своя съвременен авторски прочит като написаха поетични текстове със заглавие „Моята азбучна молитва“, с характерния за оригинала азбучен акростих.

Отличаващ се със своя оригинален, прецизен и творчески подход , е  изработеният от учениците макет на църквата „Свети Наум“ в Охрид, чиито загадъчно светещи прозорчета примамват погледа и разпалват въображението.

Кръшни български хора под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл „Тракия“ извиха учениците в деня на „Розите на България“ в училищния двор.

Снимки изложба

Снимки – кръшно българско хоро