Начало на проект „Culture on the Stage“ по програма Еразъм +

Средно училище „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица спечели  проект „Culture on the Stage“ по програма Еразъм +. Партньори по проекта са училища от България, Испания, Латвия, Румъния и Турция.

Проектът „Culture on the Stage“ цели да бъдат създадени пиеси на различна тематика – културно наследство, човешки права, равенство между мъже и жени, емигранти, спорт. Всички тези пет пиеси ще бъдат обединени във филма „Culture on the Stage“.

От 18.11.2018 до 23.11.2018 година се проведе първата среща на партньорите в град Огре, Латвия, с домакин – училище „Ogres Valsts gimnazija”.

На 18.11.2018 г. всички участници в срещата взеха участие в тържествата по случай 100 години от обявяването на Независимостта на Латвия. Учениците се включиха в тържествата заедно със семействата – домакини. Денят приключи със светлинното шоу „100 години Латвия”.

Посещението на средновековния замък в Jaunpils остави незабравими впечатления от историята на замъка, неговите владетели, обичаите и традициите през Средновековието. Всички с ентусиазъм участваха в средновековните игри стрелба с лък, средновековен „боулинг”, морски шах и др. На обяд бяха дегустирани традиционни латвийски ястия в кухнята на замъка. На път към Рига беше посетен и известният латвийски курорт Jurmala, разположен на брега на Балтийско море.

Домакините на срещата организираха официална церемония по посрещането на участниците в първата среща по проекта. Заместник-кмета и директор на отдел “Куртура, младежки дейности и спорт” приветства всички участници. Учениците от всяка държава направиха презентации за стопанското и културното развитие на своята държава, града и училището си. Проведе се дискусия на тема: „Да открием приликите и различията“. Програмата продължи с театрални импровизации, традиционна испанска закуска и игра за ориентиране в град Огре.

На следващия ден се проведе гласуване за логото на проекта. Всички участници упражниха своя вот и беше избрано логото изработено от румънските ученици. Работа продължи в две групи – учениците съвместно с преподавателката по драма от испанското училище обсъдиха идеи и подготвиха кратко представление, свързано с темата на мобилността “Cultural Heritage” (Културното наследство), а учителите обсъдиха дейностите по проекта, датите за предстоящите срещи и дейностите, които трябва да се извършат.

В „Zelma’s cultural heritage bakery” всички участници демонстрираха своите кулинарни умения, като приготвиха бретцели и традиционен латвийски хляб.

Осъществи се представянето и заснемането на първата част от пиесата “Culture On The Stage”.

Посещението на Ogre Technical school – модерно техническо училище, построено в периода 2011 – 2014 година, направи изключително впечатление. Училището обединява три технически училища, съществували преди неговото построяване. Оборудвано е с най-модерна техника – принтери за професионален печат с размери на плакати до А1, 3D принтери, компютри от най-ново поколение, Apple Macintosh компютри,  графични таблети, машини за изрязване и технологии за фотография, дизайн, видеообработка, дървообработване. В училището се обучават ученици след завършено основно образование, студенти и възрастни. Общуването с партньорите по проекта беше много полезно за всички – и учители, и ученици. Създадоха се много нови приятелства, последва дълго сбогуване и размяна на снимки.

Предстои още много работа – дейности, свързани със следващата среща в Турция през месец март 2019 година, както и с домакинството на нашето училище през месец ноември 2019 година.

Снимки