ДА СБЪДНЕШ МЕЧТАТА СИ КАТО ЛЕКАР!

Галерия

На 30.11.2018 година в Конферентната зала на Средно училище „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица се проведе запомняща се среща на учениците от профил „Природни науки“ с доц. д-р Добромир Димитров, д.м., медицински управител на HIFU – Център към МБАЛ „Света Марина – Плевен“.

Доц. Димитров запозна учениците с най-новите постижения на медицината в областта на неинвазивните технологии – използването на високоинтензивен фокусиран ултразвук, High Intensity Focused Ultrasound (хайфу, HIFU).

Ултразвуковата аблация е революционен, радикално нов подход при третиране на новообразувания в човешкото тяло. HIFU е неинвазивна методика за стопяване (аблация) на тумори, без разрези, риск от кръвозагуба и намален риск от инфекции. Лекувани са над 40 000 пациенти в света с доброкачествени и злокачествени заболявания. Чрез диагностичния ултразвук се проследява и напредъка на лечението. Основното предимство на високоинтензивния фокусиран ултразвук е способността на метода да насочи голямо количество енергия дълбоко в тялото и тъканите с изключителна точност, без никакво увреждане на третираната зона.

Филмите за HIFU технологията и за хирургията на 21 век породиха много въпроси от страна на бъдещите медици, на които доц. Димитров отговори с търпение и компетентност.

Г-жа Вирджиния Лазарова от Учебен отдел запозна учениците със специалностите в Медицински университет – Плевен и с кандидат-студентската кампания.

Срещата завърши с пожелание за бъдеща професионална реализация на младите хора в областта на съвременната медицина.

Снимки