Световната шампионка Станка Златева участва в кампанията „Бъди активен, не агресивен“

Галерия

Годишно сто и шейсет хиляди деца не ходят на училище, защото върху тях се упражнява насилие, а четири хилиляди семейства губят децата си по същата причина.

Сдружение „G. O. WAKE UP“(„Горна Оряховица, събуди се“), със съдействието на Община Горна Оряховица и под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев провежда кампанията „Бъди активен, не агресивен“, насочена срещу агресията в училище. Посланици на кампанията са Красимир Балъков, Владимир Николов и Калин Сърменов.

Световната и европейска шампионка и олимпийска медалистка по борба Станка Златева гостува в Средно училище „Георги Измирлиев” и по време на посещението похвали учениците за смелостта им да говорят открито за насилието.

Учениците от Х а клас представиха създаден от тях филм за агресията в училище. „Не сте сами! Повишете глас! Нека направим промяната заедно!“ е основното послание на филма.

Как в Средно училище „Георги Измирлиев“ се справят с насилието разказа и директорът Криси Аврамова. Тя припомни, че основен съюзник в тази битка е спортът и че Гимназията има своите шампиони по хандбал, футбол, борба, плуване, шах…

Председателят на постоянната комисия по спорт и младежки дейности към общинския съвет на Горна Оряховица Димитър Николов окуражи младите хора да вземат все така инициативата в свои ръце, защото силен е този, който се бори.

Със съвети към момчетата и момичетата се обърна и общинският съветник и съучредител на „G. O. Wake Up“ Милчо Милев.

Да помислят, преди да действат, учениците посъветва и заместник-кметът Николай Георгиев, който разказа и какво е направила Общината през последните години за подобряване на условията за спорт.

„Поздравявам ви за смелостта да говорите за агресията. Колкото и лош да е денят ти – усмихвай се, това ще го промени. Бъдете агресивни в залата или на стадиона, не и в живота. Там трябва да сме добри.“ – с тези думи се обърна към учениците Станка Златева. Тя разказа, че навремето е влязла в Спортното училище с модерен петобой, но треньорът й предложил да опита женска борба. „Влязох в залата и останах там“ – сподели Златева, допълвайки, че спортът те прави по-искащ и по-силен да постигнеш исканото. „Треньорите и приятелите ме извадиха и от онова депресивно състояние, в което бях изпаднала след Олимпиадата“ – призна на младите хора шампионката.

Срещата със Станка Златева продължи във физкултурния салон на училището, където представители на Боксов клуб „Локомотив“, Таекуондо клуб „Инвикта“ и Клуб по борба „Локомотив“ направиха демонстрация. Уменията си на тепиха показаха и състезатели от клуба на Станка Златева.

Кампанията на „G. O. Wake Up“ продължава на 19. Декември, когато 45 ученици от училищата включили се в кампанията „Бъди активен, не агресивен” ще посетят Народното събрание и ще се запознаят с дейността на институцията. Там те ще се срещнат с председателя на Народното събрание, с председателите на парламентарни групи и с представители на Комисията за младежта и спорта.

Снимки