Втора работна среща по проект „Culture on the Stage“ по програма „Еразъм+“

Галерия

Екип от Средно училище „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица участва във втората работна среща по проект „Culture on the Stage“ на програма „Еразъм+“. Срещата се проведе от  16.03.2019 до 23.03.2019 година в град Кютахя, Турция, с домакин – училище „Ace Social Sciences High School”. Всички участници се възхитиха на огромното и топло гостоприемство на домакините. Работната среща започна с посещение на градския исторически музей и на старинна търговска улица.

Тържествената церемония по посрещането се проведе на 18.03.2019 година с традиционни песни и танци. На нея присъстваха кметът на града, представители на общината, директора на училището, учители и ученици. Програмата продължи с презентации и представяне на държавите, игри за „разчупване на леда“, посещение на римския град Алазои, днес – Чавдархисар, и храма на Зевс.

Учители и ученици присъстваха на урок по театрална техника. Осъществиха се две конферентни срещи по Skype с партньорите от Испания.

Всички участници имаха възможността да представят традиционни за своята държава фестивали и чествания, а в професионалното училище за готвачи собственоръчно приготвиха печива, характерни за района на домакините.

Огромно любопитство предизвика представянето на техниката за рисуване върху вода – Ебру. Всеки участник създаде своя Ебру картина.

Във фабриката за порцелан учители и ученици се запознаха с целия процес на изработване на керамични съдове, които са запазена марка на град Кютахя. Участниците собственоръчно декорираха и собствени керамични плочки.

Всички участваха в традиционна вечеря, на която беше представен ритуал с къна, който се практикува при сватбени церемонии.

На тази работна среща всички ученици участваха в поставянето на пиесата „Човешките права“, а домакините от Турция поставиха пиесата „The Importance of Being Earnest”.

Учителите обсъдиха подробно дейностите по проекта и откроиха важни моменти за следващата среща, която ще се проведе в България през месец ноември, 2019 година.

Снимки