Ученици от СУ ”Георги Измирлиев” участваха в пиеса против насилието в Испания

Галерия

Ученици от десети клас от Гимназията в Горна Оряховица, прекараха  една седмица в края на март в град Картахена в Испания по проект „Как да предотвратим насилието над деца със специални образователни потребности” по Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм Плюс“.

Заедно с връстниците си от Полша, Испания, Турция и Португалия, децата участваха в дейности по проекта.  Учениците от страните-партньори бяха написали сценарий за пиеса против насилието. Пиесата беше разделена на части и младите актьори от всяко училище  репетираха дни наред своите роли по родните си места. Училище „Салесианос Дон Боско” в Испания предостави театрална зала, декори, осветление и звукови ефекти. Всеки екип представи своята част на сцената и се получи уникален продукт, който учениците на „Дон Боско” възторжено аплодираха.

Екипът на Гимназията се представи отлично и в друга дейност, „Забавен панаир”- изложение на рекламни материали по проекта и представяне на традиции и сувенири от всяка страна-партньор. В края на изложението, учителите-партньори по проекта изненадаха децата с изпълнение на „We are the world”. В представлението и концерта активни участници бяха и деца с аутизъм, които показаха, че имат артистични и музикални умения, а някои от тях и отлично владеене на английски език.

Ученици от училището-домакин показаха на гостите си много забележителности в района на Картахена и Мурсия, и заедно се разходиха из разкошните градини на Алхамбра в Гранада.

Родителите от испанското училище организираха пикник в парка за гостите по проекта с домашно приготвени традиционни ястия.

Всички дейности бяха заснети от ученици на „Дон Боско”, които ще изработят филм в отлично оборудваното студио на училището.

Учениците от СУ ”Георги Измирлиев” прекараха незабравими моменти с прятелите си от училищата-партньори, с които отдавна си комуникират по интернет. Децата от паралелката „Чужди езици” общуваха с испанските си приятели и семействата им както на английски, така и на испански език. Дните бяха изпълнени с незабравими моменти и раздялата за всички беше много трудна и емоционална.

Учениците-участници в срещата признаха, че такива проекти дават възможност на всички деца, включително и на тези със СОП, да развиват социалните си умения, да приложат на практика наученото в часовете по чужд език, да опознаят други страни и култури, да разширят мирогледа си.

СУ ”Георги Измирлиев” участва в този проект като координатор, но също така е и партньор по редица други проекти по програма Еразъм Плюс. Екипите, разработващи тези проекти, целят да се даде възможност на учениците да развият умения, които ще ги направят конкурентно способни на пазара на труда, но и да станат достойни граждани на Европа и света.

Снимки