Учениците от СУ „Георги Измирлиев“ участваха в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“

Галерия

За трета година СУ „Георги Измирлиев“ се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие“. В проекта, тази година, взеха участие ученици от осми, девети и десети клас.

Проектът има за задача да обогати познанията на учениците относно статута, структурата и функцията на съдебната власт в Република България; превенция на детското насилие; повишаване степента на спазване на законите; повишаване на доверието в съдебната власт, както и реализиране на един от елементите на гражданското образование на практика.

Образователната програма  „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се осъществи под формата на лекционен курс, който се проведе в Районен съд гр. Горна Оряховица, като това беше последвано от разяснения и дискусии, осъществени с помощта на прокурори и съдии. На 16 април обобщаването на наученото,в рамките на Образователната програма, завърши с участие на учениците от 9.б клас в симулативен процес по наказателно дело от общ характер, под вещото ръководство на съдия Златина Личева. Участниците се готвиха старателно за процеса, бяха поставени в ролите на съдия, прокурор, адвокат – защитник на подсъдимия, самия подсъдим, както и свидетели на деянието. Учениците се докоснаха до атмосферата в съдебната зала и усетиха отговорната роля, с която е натоварена  съдийската професията. Въпреки своето притеснение от нелеката задача, юношите се справиха много добре и представиха структурата на самия процес, емоциите и поведението на всеки участник, пред връстници от други училища.  Това беше и заключителната част от програмата, посветена на  Деня на отворените врати и 140 години от Търновската конституция.

На  16 април 1879г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция. Тя фиксира компетенциите и взаимодействията между висшите държавни органи – монарх, парламент, правителство, определяйки основните права, свободи и задължения на българските граждани.  16. анприл е определен за Ден на Конституцията и професионален празник на българските юристи и съдебни служители.

Празничният ден започна с приветстване на събралите се в съдебната зала ученици, от различни училища в града. Председателят на съда – съдия Еманоел Вардаров запозна учениците с историята на съда, неговата структура и дейност, а съдия Красимира Николова представи историята на Търновската конституция. Учениците чуха и първия химн на България.

След финала на симулативния процес, съдия Златина Личева раздаде на участниците  удостоверения и Конституция на Република България.  Така се отбеляза заключителния етап на Деня на отворените врати, но не и приключването на работата на учениците по образователната програма. Продължава подготовката за представянето на симулативен процес – гражданско дело за домашно насилие, който ще бъде на 7. май.  Ролите на съдията, прокурора, адвокатите, децата, родителите, бабата и свидетелите, представителя на Дирекция „Социално подпомагане“ и психолог, бяха разпределени между децата. Същите, под ръководството на съдия Красимира Николова, се подготвят старателно за процеса.

Снимки