Урок в училищната библиотека

На 28.11.2017г. учениците от ІІв клас посетиха училищната библиотека.

С голям интерес и внимание изслушаха напътствията и наставленията на госпожа Данкова. Прочетоха Молбата на Книжката и като бъдещи читатели обещаха да я изпълнят.

 

Първа работна среща по проект “E-Treasure – My Lovely Europe”

           За пореден път учители от СУ „Георги Измирлиев“ участваха в работна среща по Еразъм Плюс. Това е един от петте проекта, одобрени от Евпейската комисия, по които работи училището през настоящата година. Координатор на проекта “E-Treasure – My Lovely Europe” е училище от полския град Пулави. СУ „Георги Измирлиев“ ще си партнира с училища от Италия, Полша, Португалия, Латвия, Турция и Гърция.

Децата, участници в проекта, ще изучават природни богатства, биологично разнообразие, история, легенди, традиции, фолклор, обичаи на страните партньори. В процеса на работа, ще създадат образователна игра, чрез която новите знания се очаква да бъдат разпространени не само сред техните съученици в училищата партньори, а ще предизвика интерес и сред връстниците им от региона, в който живеят.

Следващата среща е в училището партньор в гр. Яница, Гърция през м.март 2018г., където децата ще научат основни изрази и думи от езиците на всички страни, участници в проекта, ще готвят национални ястия от страните партньори и ще се запознаят с творчеството на автори и поети от Европа.

Всички Еразъм проекти, по които се работи в СУ „Георги Измирлиев“, дават възможност на учители и ученици да научат повече за културата и бита на други държави от Европейския съюз, основните европейски ценности като мултикултурализъм и толерантност към други нации, както и да подобрят уменията им за работа в екип и да ги направят по-уверени в комуникацията на чужд език.

Снимки

Дарителска акция

        Мария Балтаджиева и Камелия Радева, ученички от IX б клас в Средно училище „Георги Измирлиев“- град Горна Оряховица станаха инициаторки на кампания за събиране на средства за лечението на  13- годишната  Никол Георгиева от град Велико Търново. Момичето страда от тежко заболяване и сумата, необходима за лечението – 165 хиляди евро, е непосилна за  нейното семейството.

Мария Радева и Теодора Енева, ученички от същия клас, се включиха с направата и разпространението на флаери сред ученици и учители в училището, а преподавателката в начален етап Мария Николова, изработи кутия, в която да се събират средствата.

За около месец, посещавайки всички класове, периодично в часа на класа, Мария Балтаджиева, Диана Гецова и Натали Петкова, ученички от IX б клас, събраха сумата от 1000 лева.

      Група ученици от VIа клас, с класен ръководител Надка Долнооряхова, се включиха в благотворителната акция, като приготвиха вкусни сладкиши,  подпомогнати от своите родителите и ги продадоха  на  граждани от град Горна Оряховица. Събраните общо 100 лева, дариха на Никол.

Учениците от XIIб клас, с класен ръководител Марияна Кирова събраха 243 лева.

Така общата сума, събрана от учители и ученици от СУ „ Георги Измирлиев“ –  1351, 72 лева, беше преведена по сметката на Никол Георгиева за нейното лечение, с надеждата, че тя ще се излекува от коварната болест.

„Вестители на доброто“

На 21 ноември в Зала 1 на Общината на специална церемония бяха  връчени наградите на отличените в конкурса „Вестители на доброто“. Присъстващите поздрави заместник-кметът Йорданка Кушева, която е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Наградите се връчват  в Деня на християнското семейство, с пожелание за  топлина, сплотеност, толерантност и добротворчество.

От СУ „Георги Измирлиев“ с индидвидуални награди – медали са отличени учениците: Денис Яланджиев, Ивана Петрова, Преслава Дякова, Антони Балтаджиев, Георги Миновски, Десислава Гурева, Антония Калчева и Християна Русанова , които под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Наталия Горанова изработиха уникалните букви от кирилицата и глаголицата, които  оформят главното фоайе на сградата на училището.

За подкрепата и помощта, която оказва на учениците, госпожа Горанова е отличена с плакет.

Светлозара Баждарова  получи награда, тъй като  изрисува училищната игротека. Отличени бяха и участниците във втория сезон на археологическата школа за ученици „Ряховец – 2017“: Десислава Гурева, Мая Евтимова, Деница Стоянова, Александра Атанасова, Теодора Евтимова, Йоана Кьордимова, Юлия Иванова, Антония Калчева, Миленка Милева, Теодора Кирова, Траяна Стоянова, Даниела Михайлова, Габриела Карчева, Йоанна Караиванова, Хатче Исуфова, Дочка Йорданова, Силвена Заралякова, Христина Савова, Мирела Радева, Николета Ганадолска и Николета Табакова.

Снимки

Млади археолози

За трета поредна година екип, с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, замeстник ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев провеждат проучванията на крепостта „Раховец“.

За втора година на обекта се организира и единствената в България археологическа школа за ученици, в която участва и СУ „ Георги Измирлиев“.

Откритите находки са изложени в Исторически музей – Горна Оряховица, а младите археолози са отличени с почетни грамоти. Това са учениците: Йоана Кьордимова, Миленка Милева, Алескандра Иванова, Деница Стоянова, Теодора Евтимова, Юлия Иванова – XI. а клас; Йоанна Караиванова, Габриела Карчева, Даниела Михайлова, Траяна Стоянова, Теодора Кирова, Силвена Заралякова, Дочка Йорданова, Мирела Радева, Николета Ганадолска, Хатче Исусова, Христина Савова, Николета Табакова, Виктория Гатева – XI. б клас и Антония Калчева, Десислава Гурева и Мая Евтимова – IX. а клас.

„Трябва да намерим начин да поощрим младите хора, които проявяват интерес към историята на града ни. Затова ще помислим върху идеята за награда на кмета за най-ценния експонат, открит от стажант, през следващия археологически сезон“, каза кметът инж. Добромир Добрев.

Снимки

Ден на християнското семейство

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. От дълбока древност  домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци, усвояват важни знания за света. В семейството те не само се  възпитават, но и изграждат своя характер, а семейната среда е основа за развитие на техните заложби и дарби.

Празникът беше отбелязан в Средно училище „Георги Измирлиев“ с пресъздаване на традициите и обичаите, свързани с този ден. В етнографската сбирка на училището „Предци и наследници“ за пореден път се „срещнаха“ поколенията и показаха, че за да бъде съхранена българската народност и българския дух,  по- често трябва да се връщаме към корените на дедите си.

С много емоция и ентусиазъм най малките участници в литературния клуб „Ние, четящите и творящите“ влязоха в ролята на герои от патриархалното българско семейство и показаха, че семейството е ценност, която е съумяла да съхрани народността и духовността на българите през годините.

Снимки