Порасналото бъдеще помага на непорасналото

СУ „Георги Измирлиев“ Мария Николова начален учител:

Всяка година увличам децата от моя клас в някаква благотворителност. Тази учебна година с моите четвъртокласници решихме да се включим в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще”, за да имаме и ние принос в закупуването на кувьози за недоносените деца. Започнахме да събираме капачки в края на септември и само за два месеца събрахме 30 малки, средни и големи туби.

Не предполагах, че тази инициатива ще се радва на небивал интерес, както от страна на децата, така и на техните родители. Някои вече бяха започнали да събират у тях и бързо започнаха да ги носят в училище. Към нас се присъедини и читалището в Долна Оряховица.

За мен като учител е много важно у децата да се възпитава човещина, съпричастност и доброта към хората. Тези качества оценявам с най-високата оценка. И не е достатъчно да сме благотворители  само по Коледа и Великден.“

Изнесен урок на четвъртокласници от СУ „Георги Измирлиев“

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници. Според традицията, на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка, родила Иисус.

На този свещен ден, четвъртокласници от СУ „Георги Измирлиев”, проведоха изнесен урок, урок по родолюбие и религия, като посетиха храма „Свети Трисветители” в квартал „Пролет” и негов предстоятел Зоран Мамучевски.

С трепет децата влязоха в храма. Някои споделиха, че това им се случва за първи път. Притаиха дъх и кротко изслушаха беседата на отец Зоран, който увлекателно и по детски ги запозна със същността и важността на този ден.

Разбрахме, че преди много години той е бил неучебен, за да могат всички деца да бъдат въведени в храма, също както и малката Мария. Видяхме храмовата икона и празничната /поставена на видно място/. Научихме как е правилно да се прекръстват православните християни и защо се пали свещ на това място. Надникнахме в светата обител /олтара/, където не може да влиза всеки.

За награда за доброто ни поведение в храма, отец Зоран ни подари църковен календар за новата година и ни постави за домашна работа: Всеки един от нас да открие и прочете за своя имен ден.

Смирени и заредени се завърнахме в училище, за да продължим с подготовката за следващия ден.

Благодарим на отец Зоран и нашите учителки г-жа В. Радева и г-жа С. Стойнева!

Снимки

„Вестители на доброто”

Ученици на СУ “Георги Измирлиев“ бяха отличени от Община Горна Оряховица за добрите си дела през учебната 2017/ 2018 година. В  конкурса „Вестители на доброто” , организиран от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни , са се отличили  четвъртокласниците на госпожа Славка Стефанова, които са намерили и върнали на собственика портфейл с пари и лични документи. С колективна  награда са удостоени учениците на госпожа Кремена Петърчева, които са организирали и провели разпродажба на коледни сладки. Със събраните средства малките добротворци са подпомогнали  ученичка от училището в тежка семейно положение.

Снимки

Археологическа школа – крепост „Ряховец“

На 13.11.2018 г. Директорът на Исторически музей гр. Горна Оряховица официално закри археологическата 2018 година – крепост „Ряховец“.

Представена е изложба на археологическите находки, в чието откриване взеха участие ученици от ХІа клас на СУ „Г. Измирлиев“.

Кметът на гр. Г. Оряховица – инж. Добромир Добрев връчи на младите изследователи дипломи за участие в Археологическа школа – крепост „Ряховец“ 2018 г.

Снимки

„За животните с любов”

Деца от девет учебни заведения в областта се включват в благотворителната инициатива „За животните с любов” на организацията „Приятели на животните” – Велико Търново. Сред тях са и децата от СУ „Георги Измирлиев”, които запрятат ръкави, за да се подготвят за бъдещия Коледен базар в парка „Марно поле”. По традиция, от „Приятели на животните” и тази година ще имат къщичка, в която ще събират средства в помощ на Общинския приют в с. Шемшево. Учениците от I до IV клас ще изработват заедно със своите преподаватели различни коледни предмети и аксесоари, които ще се продават в подкрепа на акцията. Доброволците от своя страна днес посетиха СУ „Георги Измирлиев”, за да изнесат пред детската аудитория беседа на тема „За животните с любов”. Доброволката Анастасия Иванова, представител на „Приятели на животните”, им разказа какво представлява организацията, с какво се занимават нейните членове и какво правят те в подкрепа на животните. В благотворителната кауза на приятелите на животните към този момент са включени ДГ „Соня”-Велико Търново, ДГ „Слънчев дом”-Велико Търново, ОУ „П. Р. Славейков” – с. Джулюница, ДГ „Пламъче”-Дебелец, Детски дневен център – Дебелец, ОУ „Д-р Петър Берон” – Дебелец, ДГ „Радост”-Лясковец, НУ „Цани Гинчев”-Лясковец и СУ „Георги Измирлиев”-Горна Оряховица.

Снимки