Интегриран урок по математика и български език и литература на тема – Синтактичен анализ на просто изречение. Част от цяло.

На 28.03.2019 г. се проведе интегриран урок по математика и български език и литература на тема – Синтактичен анализ на просто изречение. Част от цяло.

Учениците от 5.б клас доказаха, че ученето може да бъде забавно и чрез съдействието на своите учители – г-жа Росица Христова – Иванова и г-жа Благовеста Кукова, доказаха своите езикови компетентности и математически умения.

Петокласниците получиха работни материали, свързани с дейността и делото на Георги Измирлиев. Запознаха се с текста, който по- късно анализираха детайлно. Децата обърнаха внимание на използваните части на речта и тяхната синтактична служба. След това изразиха всичко в числова стойност, използваха дроби и създадоха уравнения, които използваха за цялостен цифров анализ на текста.

В края на учебния час всички бяха удовлетворени от добре свършената работа и констатираха, че придобитите знания и умения, могат да се използват съвместно в бъдещата им реализация.

Снимки

Озеленяване на училището

На 20.03.2019 година започна първият етап от облагородяването и озеленяването на пространството около сградата на училището.

Учениците от VІІ а клас изявиха желание и се включиха активно в работата, заедно с професионалните озеленители. За новите градинки ще се грижат всички ученици, коментира директорът на училището – Криси Аврамова. В добре свършената работа от учениците се убеди и кметът на община Горна Оряховица – инж. Добромир Добрев, който заяви: „Сега, след като сте участвали в създаването и оформянето на тези цветни пространства, ще се грижите повече за тях и ще ги пазите.“

Инициативата за облагородяване и озеленяване на дворните пространства около Гимназията е част от Измирлиевите дни, които се провеждат по повод Патронния празник на училището и неговата 160-та годишнина.

Снимки

Интегриран урок по български език и литература и по изобразително изкуство

На 27.03.2019 г. в СУ „Георги Измирлиев” се проведе интегриран урок по български език и литература на тема: Героите в приказката „Котаракът Наставник или Котаракът в чизми” и по изобразително изкуство на тема: Илюстрация.

Под наставленията на г-жа Гергана Жекова и д-р Димо Иванов учениците от 5.г клас показаха своите знания и умения за работа в екип пред учители от училището и ръководството.

В началото на часа учениците бяха разделени на четири групи, припомниха си героите на вълшебната приказка и функциите, които изпълняват в нея.

Г-жа Жекова даде насоки на петокласниците за писането на текст, свързан с образа на героите, а д-р Димо Иванов запозна учениците със спецификата на илюстрацията и нейните видове, използвайки презентация по темата, като задачата към децата бе да илюстрират приказните герои.

Учениците започнаха своята работа, проявявайки съсредоточеност и старание, а по лицата им се четеше нескрито удоволствие от съвместната задача. В края на часа всяка от групите представи текст и илюстрация към него, влагайки въображение и ентусиазъм.

Присъстващите учители благодариха на децата и колегите си за идеята и провеждането на урока, а петокласниците заявиха желание за още подобни часове.

Снимки

Ученици на СУ „Георги Измирлиев“ класирани за участие в Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование

Мария Радева и Кристиян Димитров, ученици от 10.б клас, се класираха за участие в Националния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. Десетокласниците се обучават в профил „Природоматематически“ и са със засилено изучаване на биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда.

Учениците на госпожа Д. Грозева се представиха достойно и показаха високи резултати, затвърждавайки тенденцията, че учениците на СУ „Г. Измирлиев“ са сериозна конкуренция в областта на природните науки.

Втора работна среща по проект „Culture on the Stage“ по програма „Еразъм+“

Екип от Средно училище „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица участва във втората работна среща по проект „Culture on the Stage“ на програма „Еразъм+“. Срещата се проведе от  16.03.2019 до 23.03.2019 година в град Кютахя, Турция, с домакин – училище „Ace Social Sciences High School”. Всички участници се възхитиха на огромното и топло гостоприемство на домакините. Работната среща започна с посещение на градския исторически музей и на старинна търговска улица.

Тържествената церемония по посрещането се проведе на 18.03.2019 година с традиционни песни и танци. На нея присъстваха кметът на града, представители на общината, директора на училището, учители и ученици. Програмата продължи с презентации и представяне на държавите, игри за „разчупване на леда“, посещение на римския град Алазои, днес – Чавдархисар, и храма на Зевс.

Учители и ученици присъстваха на урок по театрална техника. Осъществиха се две конферентни срещи по Skype с партньорите от Испания.

Всички участници имаха възможността да представят традиционни за своята държава фестивали и чествания, а в професионалното училище за готвачи собственоръчно приготвиха печива, характерни за района на домакините.

Огромно любопитство предизвика представянето на техниката за рисуване върху вода – Ебру. Всеки участник създаде своя Ебру картина.

Във фабриката за порцелан учители и ученици се запознаха с целия процес на изработване на керамични съдове, които са запазена марка на град Кютахя. Участниците собственоръчно декорираха и собствени керамични плочки.

Всички участваха в традиционна вечеря, на която беше представен ритуал с къна, който се практикува при сватбени церемонии.

На тази работна среща всички ученици участваха в поставянето на пиесата „Човешките права“, а домакините от Турция поставиха пиесата „The Importance of Being Earnest”.

Учителите обсъдиха подробно дейностите по проекта и откроиха важни моменти за следващата среща, която ще се проведе в България през месец ноември, 2019 година.

Снимки