Ученици от СУ „Георги Измирлиев“ обсъждаха влиянието на консуматорството върху околната среда на среща по програма „Еразъм+ “ в Румъния

Новини

От 22.10.2018г до 27.10.2018г група ученици, от десети и единадесети клас на СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, взеха участие по Европейска програма „Еразъм+“ на тема “Влиянието на консуматорството върху околната среда“ в гр. Бистрица, Румъния. Всички участници от Чехия, Италия, България и Румъния представиха презентации от проведено проучване за чистотата на града, от който идват.

Георги Йорданов и Кристиян Димитров представиха резултатите от проведената

анкета в гр. Горна Оряховица, а именно:

1/ Гражданите на града ни смятат, че основния фактор за замърсяването е индивидуалното поведение на всеки жител.

2/ Основен замърсител на въздуха са промишлените предприятия.

3/ Домакинствата биха събирали разделно отпадъците, ако има осигурени достатъчно контейнери, които навременно да се почистват. 73% от тях твърдят, че не използват съдове и прибори за еднократна употреба и биха забранили използването им в заведенията за бързо хранене.

4/ 40% от анкетираните желаят да бъдат поставени електронни индикатори и табла, които да информират за показателите на замърсеност на въздуха с прахови частици.

В организирания от домакините концерт с румънски народни танци, учениците от Горна Оряховица поздравиха останалите участници с хорото „Челеуне“ и „Крайдунавски танц“.

Участниците в срещата разгледаха училището-домакин, където посетиха учебни часове и присъстваха на провеждането на военно обучение.

След като слушаха лекция по екология в център „ROMSILVA“, учениците участваха в ролева игра на тема: „С какво могат тийнейджърите да помогнат за рециклиране на отпадъците и опазването на околната среда?“. После посетиха т.нар. „Педагогическа гора-Schullerwald“-градски парк, който е с възможност за провеждане на уроци на открито, спортни дейности и концерти. Изключително интересно за учениците беше посещението на солните мини Salina Turda и град Клуж Напока-историческа столица на областта Трансилвания.

Всички участници се разделиха, изпълнени с много прекрасни преживявания и приятелства, но и с нетърпение за предстоящата работна среща в гр. Горна Оряховица през пролетта на идната година, чийто домакин ще е СУ „Георги Измирлиев“.