Изнесен урок на четвъртокласници от СУ „Георги Измирлиев“

Новини

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници. Според традицията, на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка, родила Иисус.

На този свещен ден, четвъртокласници от СУ „Георги Измирлиев”, проведоха изнесен урок, урок по родолюбие и религия, като посетиха храма „Свети Трисветители” в квартал „Пролет” и негов предстоятел Зоран Мамучевски.

С трепет децата влязоха в храма. Някои споделиха, че това им се случва за първи път. Притаиха дъх и кротко изслушаха беседата на отец Зоран, който увлекателно и по детски ги запозна със същността и важността на този ден.

Разбрахме, че преди много години той е бил неучебен, за да могат всички деца да бъдат въведени в храма, също както и малката Мария. Видяхме храмовата икона и празничната /поставена на видно място/. Научихме как е правилно да се прекръстват православните християни и защо се пали свещ на това място. Надникнахме в светата обител /олтара/, където не може да влиза всеки.

За награда за доброто ни поведение в храма, отец Зоран ни подари църковен календар за новата година и ни постави за домашна работа: Всеки един от нас да открие и прочете за своя имен ден.

Смирени и заредени се завърнахме в училище, за да продължим с подготовката за следващия ден.

Благодарим на отец Зоран и нашите учителки г-жа В. Радева и г-жа С. Стойнева!

Снимки