Ден на народните будители

Галерия Новини

„Обичам моята България“- думи, които мотивират учениците на Гимназията

Традиция е всяка година в  Средно училище „Георги Измирлиев“ – гр. Горна Оряховица, тържествено да се  отбелязва Денят на народните будители- първи ноември.

Рано сутринта на 29.10. в часа на класа конферентната  зала на училището  се оказа тясна  за всички ученици и учители, дошли на тържественото отбелязване  на светлия празник.  Ден, в който свеждаме глави пред духовния подвиг и героичната саможертва на хиляди българи-  просветители, книжовници, революционери и родолюбци, превърнали се в светъл пример за подражание и нравствен ориентир на нацията. Българи, изиграли роля в запазването и поддържането на националния дух, в организирането и провеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание,  делото, на които ни кара да се чувстваме горди и достойни.

Ученици от Vб, Хб и ХIа,б клас  запознаха присъстващите с родолюбивата дейност на възрожденците Братя Миладинови, на меценатите Евлоги и Христо Георгиеви, както и с живота и делото на Елена Грънчарова.  Песента „Хубава си, моя горо“, изпълнена от вокална група „ Нота Фреш“, подсили емоцията за предстоящия празник.

Традиция е и в навечерието  на  1 ноември участниците в Литературния  клуб „Ние, четящите и творящите“  да зарадват своите съученици  с поредното издание  на забавното състезание „Обичам моята България“. Всички игри в състезанието бяха свързани с единствения предмет, който се  изучава в „Обичам моята България“ – БЪЛГАРОЗНАНИЕТО. Един час пеене, танцуване, състезателни  игри , съпътствани от бурните емоции на публиката  и забавните недоразумения сред участниците.

Празничните инициативи на учениците не свършват дотук. Ученици от VII и XI клас демонстрираха знания по история и в часа по информационни технологии, като използвахаInkscape. (Инкскейп) е векторен графичен редактор, удобен за създаване както на художествени, така и на технически илюстрации.  Единадесетокласниците демонстрираха как  се създават илюстрации от различен тип, в това число и анимирани. Резултат от екипната работа бе представянето на  интересни графични  презентации, предсавящи живота и делото на видни възрожденци.

Със своя изява се включиха и ученици от ХІа, б клас, които изработиха експонати и подредиха изложба във фоайето на училището, тематично свързана с празника.

Директорът на училището, Криси Аврамова, поздрави всички участници в училищните празнични изяви в чест на Деня на народните будители и според установения обичай  раздаде награди на участниците- сладки изкушения, осигурени от спонсорите на празника „Захарни заводи“ АД, град Горна Оряховица, които прославят България далеч зад границите й.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *