СУ „Георги Измирлиев” засажда своя гора край Горна Оряховица

Галерия

500 дръвчета – явор и червен дъб, ще засадят най-малките ученици на СУ „Георги Измирлиев”. Нещо повече, те сами ще отгледат фиданките, а впоследствие ще се грижат за своята горичка.

СУ „Георги Измирлиев” се присъедини към инициативата на Гората.бг за залесяване на милиони дървета в България. Кампанията набира скорост и вече са засадени над 800 000 дървета в цялата страна. Идеята на Никола Рахнев – създател на Гората.бг, е да се стимулира участието най-вече децата, като по този начин се възпитава и отговорност у тях към опазване на Земята и природата. Заради тази инициатива Никола Рахнев беше номиниран за Будител на 2019 г.

Децата от начален етап на СУ „Георги Измирлиев” ще отгледат сами фиданките, които ще засадят. От Гората.бг са предоставили на училището семена от явор и червен дъб и специална пръст. В момента жълъдите и семената се охлаждат, а в края на януари или началото на февруари ще бъдат засадени в кофички. Децата ще се грижат за тях и когато отраснат, ще ги засадят на място, отредено им от Общината. Впоследствие учениците ще се грижат за фиданките, докато заякнат и се оформи истинска гора. Работата им се подпомага от еколози и специалисти по озеленяване, които ще научат децата как да отгледат своите дървета.

„Вярваме, че всяко голямо пътуване започва с малка крачка в правилната посока. Всеки може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искат да направят света по-красив, по-добър и по-чист, цялата Вселена ще ни помогне”, е идеята на Гората.бг.

Чрез тази кампания искаме не само да засадим гора, но и да научим нашите деца да бъдат активни, отговорни и да знаят, че бъдещето на планетата ни е в техни ръце, обясни директорът на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова