Годишна изложба на учениците “Моето училище празнува!”

Галерия

За поредна година учениците на най-старото училище в град Горна Оряховица демонстрират своите заложби в областта на изобразителното изкуство. Много от тях са се изкушили от пъстрия свят на живописта, други са заложили на графичния изказ. Едно обаче е сигурно, те имат какво да покажат.

В изложбата вземат участие 95 млади автори. Те ни представят 161 рисунки – колкото са изминалите години от основаването на Гимназията. Пейзажът е видимо преобладаващият жанр в картините. Това до някъде можем да си обясним с дългите дни на социална изолация или с вродения копнеж на младата душа към необятните простори. Портретът заема втора позиция. Той като че ли е развълнувал повече големите ученици. Улавянето на характеристиката на човешкия образ не е останала безразлична цел и за по-малките. Анимационни герои, животни, растения, графити, антични скулптури, стилизирани форми… има от всичко.

Гледайки представените творби, няма как да скрия своето задоволство. Редно е да споделя, че зад този успех се крият часове на постоянство и концентрация. Красивият език на изобразителното изкуство не може да бъде овладян без системна работа и самодисциплина. Но усвояването на техниката не е всичко. Горд съм, че преподавам на ученици с богат душевен свят. Те са впечатлителни, търсещи и борбени натури. Всичко това ме кара да бъда очаквано удовлетворен от участниците в изложбата.

Учениците на СУ „Георги Измирлиев“ представят пред вас своето творчество. То заслужава внимание! Насладете му се!

д-р Димо Иванов, преподавател по изобразително изкуство