Правнучката по майчина линия на Георги Измирлиев – скъп гост на СУ „Георги Измирлиев“

Галерия Новини

Г-жа Незабравка Ранчева – наследничка на Македончето беше скъп гост на СУ „Георги Измирлиев“. Придружена от г-жа Теменуга Йорданова и г-жа Златина Петракиева от Исторически музей – Горна Оряховица, достолепната дама проведе разговор с г-жа Криси Аврамова – директор на Гимназията, запозна се с някои от слънчевите ни ученици, като ги посети в час.

Трогателен беше разказът на г-жа Ранчева за нейния род, когато тя застана пред снимката в музея на училището, а преди това изрази възхищението си от етнографската експозиция. 75-годишната Незабравка Ранчева е една от последните издънки на Измирлиеви род, тръгнал навремето от Горна Джумая. По майчина линия тя е правнучка на един от братята на Георги Измирлиев – Андон. Той е дядо на нейната майка и леля й, която е още жива. Незабравка и двамата й братя са последните от рода и тя продължава да събира материали за измирлиевци. Прави го и като почитане на паметта на другия брат на Македончето – Димитър Измирлиев, който посветил живота си за опазване на паметта за рода и най-бележитата му издънка.

Наследничката на Георги Измирлиев беше впечатлена от възможностите за обучение и развитие, от функционалността на средата, от близостта на природата, от басейна и спортните площадки.

Г-жа Аврамова изрази благодарност и радост от факта, че родственичката на Георги Измирлиев е уважила с присъствието си нашето училище. В знак на дълбока почит директорът подари на г-жа Ранчева диск с филмите, посветени на Македончето и изработени от ученици и учители в негова чест. Последният брой на училищният вестник „Будилник“ впечатли дамата – почетен гост на Гимназията. Тя беше развълнувана от възрожденския дух, с който традициите се тачат и съхраняват от учителите и учениците.

„Вие достойно почитате паметта за героите! Имате много подредено и красиво училище. Радва ме Вашата енергия, желание и работоспособност.“ Взаимно начертахме общи планове. Разделихме се с пожелание за здраве и скорошни срещи.