Учебен ден на открито, посветен на Георги Господинов

Галерия Новини

Днешният учебен ден в изнесена класна стая на СУ „Георги Измирлиев“ сред природата беше посветен на съвременния българския писател, поет, драматург, носител на най-престижни национални, европейски и световни награди, кандидат за Нобелова награда по литература – Георги Господинов. Старшият учител по български език и литература запозна своите ученици от 5.б, 5.г и 6.в класове с личността на твореца, с водещите заглавия от неговото творчество. Идеята на преподавателя беше учениците да се докоснат до стилистиката на Господинов, да предизвика въпросителни в тяхното съзнание, да запомнят „свои“ моменти и някой ден да се върнат към творчеството му. Затова беше обърнато повече внимание на книгата „Всички наши тела“ (свръхкратки истории).

„Естествен роман“, първият роман на Георги Господинов, получава Специалната награда на конкурса „Развитие“ (за ръкопис на роман), и е издаден в десет издания на български – 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014. Критиката го определя като „първия по рождение и по слава роман на поколението на 90-те“ (сп. „Егоист“). „Естествен роман“ е най-превежданата българска книга след 1989 г. Публикуван е на 21 езика.

Вторият роман на Георги Господинов „Физика на тъгата“ (Жанет-45, 2011) с излизането си оглавява класациите за най-продавани книги в България. „Георги Господинов пише световен роман, който е и български“, пише литературният критик Митко Новков. „Той е всеки и във всеки от своите „герои“, гледайки в упор века и историята през техните очи…“ (Георги Каприев, в. „Култура“). През 2013 г. романът печели наградата „Български роман на годината“ на Националния дарителски фонд „13 века България“, а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди – „Грегор фон Рецори“, връчвана от общината на Флоренция, „Стрега Еуропео“, наградата на Haus der Kulturen der Welt (Берлин) и наградата Bruecke Berlin.

Господинов е автор на пиесата „D.J.“ (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театърСофия, от Десислава Шпатова. Втората му пиеса – „Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ (Аскеер за драматургия, 2010) се играе в МГТ „Зад Канала“, реж. Маргарита Младенова. В края на март 2011 пиесата беше избрана сред 300 пиеси от цял свят и представена в МанхатънНю Йорк, на фестивала hotINK at the LARK.

Учениците научиха, че българският Нобелов лауреат е писал стихосбирки с уникална поетика: „Лапидариум“, „ Българска христоматия“, „Черешата на един народ“ и други.

Петокласниците и шестокласниците научиха, че драматургията на Георги Господинов е не по-малко актуална с богатите и зашлевяващи с родни истини метафори. Автор е на пиесата „D.J.“ (съкращение от Дон Жуан), която печели годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст за 2004 година. Поставена е на сцената на Сатиричния театър.