Отново ученици от Средно училище „Георги Измирлиев“ заеха призовите места в поредния литературен конкурс!

Галерия Новини Постижения

На 15 юни 2022 г. от 14:00 ч. в читалнята на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ се проведе церемонията по награждаването в конкурса „Моето семейство – най-важното и ценно в тези времена”.

Ученичките Виктория Любенова от 6.а клас и Магдалена Тодорова от 6.б клас, под ръководството на техния учител по български език и литература г-жа Ивелина Русева, заеха първо и второ място с кратки разкази по поставената тема. Момичетата се съревноваваха с участници на възраст от 10 до 14 години, обучаващи се в учебни заведения от цялата великотърновска област.

Отличените момичета трогнаха журито със своите разкази и творчески усет. Виктория и Магдалена ни запознават с малката Ана от дома за сираци „Детски мечти“ и изгубената в своите семейни перипетии Алис. Отличените ученички разказват историите си вдъхновени от  реалността, пречупена през призмата на крехката детска чувствителност на техните литературни персонажи.

Конкурсът е организиран по проект „G-BOOK”, в който Регионална библиотека участва за втори път. Проектът G-BOOK 2 е в рамките на Програма „Творческа Европа“, подпрограма „Култура“ на Европейската комисия. Координатор на проекта е университета в гр. Болоня, Италия, а останалите партньори на Великотърновската библиотека са: Университет 13 в гр. Париж, Франция, Дъблинския университет – Ирландия, Университета във Виго, Испания и Столична библиотека – гр. Любляна, Словения.

Разказът на Виктория Любенова, който грабна първото място в конкурса ще бъде издаден в международен сборник, заедно с разказите спечелили в конкурса на партньорите от Италия, Ирландия, Франция, Испания и Словения.