ЗА ВРЕДАТА ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ ПРИ УЧЕНИЦИТЕ

Галерия Новини

Енергийните напитки са безалкохолни напитки, представяни от производителите като доставящи енергия. Енергизиращият им ефект не се свързва с високата енергийна стойност, а със стимулиращото действие върху функциите на организма на включените в състава им биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти.

Определение на термина „енергийна напитка“ липсва както в научната литература, така и в законодателството. Те съдържат обичайно различни комбинации и количества от кофеинвитамини от група В, растителни екстракти (гуарана, мате, женшен, гинко билоба), таурининозитолкарнитин и високо количество захар.

По неофициални данни около 20 % от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично. А средногодишно в България се консумират около 19 000 000 литра енергийни напитки.

Основното им приложение е да тонизират тялото и да увеличат трудоспособността. Много често обаче се наблюдават и нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност.

От съдържанието на енергийните напитки става ясно, че те на са подходящи за деца. Практиката обаче показва друго. В почти всички търговски обекти около училищата могат да се закупят енергийни напитки.

Кофеинът действа ободряващо както физически, така и психически. Той може да повиши нивата на адреналин, което води до пристрастяване. В 300 мл енергийна напитка се съдържа кофеин, колкото в една много голяма чаша кафе. Когато се приема кофеин наведнъж, в много голямо количество се повишава кръвното налягане и сърдечната честота, което може да доведе до припадък. Енергийните напитки може да причинят хипертонична криза.

Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене. Енергийните напитки причиняват лъжливо усещане за повишена трудоспособност, но всъщност те причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма.

Сред момичетата съществува и опасна мода – отслабване с енергийни напитки. Те притъпяват усещането за глад, което се дължи на повишения адреналин. Предвид огромните количества захар, съдържаща се в тези напитки обаче, ефектът може да е обратен и килограмите вместо надолу, да тръгнат нагоре.

Случва се децата да използват енергийни напитки вместо вода. Това би могло да бъде пагубно за бъбреците. Кофеинът действа обезводняващо и засилва жаждата.

Експертите съветват замяната на енергийната напитка с чиста вода. Като алтернатива може да се избере натуралния шоколад, чиито ползи са много по-големи от вредите.

Проф.Стефка Петрова – експерт по хранене и диететика: „Енергийните напитки не са познати сред младите хора като опасни напитки. Много малка част от тях знаят, че злоупотребата с тези напитки може да доведе до сериозни здравни проблеми.“