В деня за прошка – прощаваме и благодарим!

Галерия Новини

През годишния кръговрат има специални дни, в които ние, хората, благодарим.
В навечерието на Сирни Заговезни учениците от 4.в клас на СУ „Георги Измирлиев”, участници в проектно базирано обучение по Гражданско образование, посетиха етнографския музей в Долна Оряховица, за да научат повече за бита и обичаите на българите. Имаха възможност да разгледат постоянната експозиция, за да се запознаят с историята на град Долна Оряховица и етнографското богатство на региона.
Жените от пенсионерския клуб в града бяха подготвили възстановка на обичая прошка. Подготвена бе празнична трапеза с традиционните ястия за празника – баница, питка, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.
Насядали заедно около паралията, децата поискаха прошка от възрастните – така, както се е правело в миналото между младите и майки, бащи, свекър, свекърва. Най-забавната част от цялата среща между деца и възрастни бе така нареченото хамкане.
Петър Георгиев – уредник на музея се беше подготвил да покаже как протича този ритуал, като предварително беше завързал халва с червен вълнен конец, която се върти, а децата трябваше да се надпреварват кое от тях ще захапе халвата. Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове, наричани Сирнишки. В двора на музея бе запален огън и всички, хванати за ръце, пяха и играха около него, за да прогонят зимата и да посрещнат пролетта. Учениците подариха на домакините в знак на благодарност ръчно изработени мартеници, като пожелаха крепко здраве, светли и благословени дни.