Среща с Мадлен Алгафари с мотото: „Глад за истински неща“

Галерия Новини

Известният психотерапевт и писател Мадлен Алгафари гостува на Измирлиевата общност от учители, ученици и родители, изпълнили до краен предел конферентната зала на СУ „Георги Измирлиев“ в петъчния следобед. Г-жа Алгафари с удоволствие прие отправената покана от учениците от 5.в клас и техния класен ръководител Кремена Петърчева.
Срещата – разговор започна непринудено и въвеждащо в темата за отношенията между родители, деца и учители. За това допринесоха шестокласниците и седмокласниците от театрален клуб „Светлина“ с художествен ръководител Йорданка Кушева, които представиха сцена от първо действие на театралната пиеса „Нишки“ и насочиха публиката към акцента на разговора.
Проблемите в тийнейджърска възраст, зависимостта от телефоните и електронните устройства, приятелството, спазването на обещания, поощренията и наказанията, правата и задълженията, отношението между поколенията бяха част от темите, засегнати в дискусията.
Децата и родителите имаха възможността да зададат своите въпроси към Мадлен Алгафари, която отговаряше търпеливо и придружаваше отговорите с конкретни примери от реалния живот, нерядко и от своя собствен.
„Децата учат от показаното, а не от казаното. Затова примерът е по-важен от написаното в учебника. Личният пример и при родителите и при учителите е много важен!
Добрият родител и добрият учител трябва да могат добре да посрещат гнева на
децата – със спокойна сила и топла категоричност.“, посъветва родителите и
учителите психотерапевтът.
След края на дискусионната част от срещата присъстващите имаха възможността да получат автограф от Мадлен Алгафари.