Математиката е забавна! Нейните зависимости и формули са навсякъде около нас.

Галерия Новини

СУ „Георги Измирлиев“ се включи със свой екип от учители и ученици в отбелязването на Международния ден на математиката – 14 март. Вдъхновител на събитието е Диана Стоева, която е родена в Горна Оряховица, но работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Значим е фактът, че г-жа Стоева е възпитаник на Гимназията.

Щандът на СУ „Георги Измирлиев“ предлагаше различни занимателни и познавателни игри, комикси, проекти и дори произведения на изобразителното изкуство.

Всяка година събитията се провеждат под различно мото и с различно предизвикателство. Тази година мотото е „Математика за всеки“, а предизвикателството е да се изработи комикс без думи, който да е разбираем от всички по света.

Една от най-малките участнички в събитието, нашата ученичка Мая Стоева подгря публиката с няколко забавни математически главоблъсканици. Диана Стоева пък демонстрира връзката между математиката и музиката.

Идеята на този празничен ден е колкото се може повече хора, особено деца, да се докоснат до света на математиката и да бъдат запалени като последователи  на науката. Математиката далеч не е само формули и числа, тя буквално е навсякъде около нас и може да бъде достъпна за всички. „Ще съм щастлива, ако днешният празник в моя роден град вдъхнови децата да се занимават с наука, изкуство, спорт – всичко това е математика“, сподели с голямо вълнение Диана Стоева, след като получи благодарност и роза от секцията на математиците в Горна Оряховица и връчи специални грамоти за всички, участвали в реализирането на събитието.