Урок със съвременния български писател Неда Антонова

Галерия Новини

Учениците от 6.г клас днес получиха един специален подарък. В часа по български език и литература, точно преди официалната среща-дискусия в СУ „Георги Измирлиев“, вратата на класната стая отвори не г-жа Йорданка Кушева, а самата Неда Антонова – съвременният български писател.

Тя бе придружена от Техни Величества царя (Адриян Драгански от 6.г клас), царицата (Даная Николова от 7.в клас), възрожденската учителка (Виви-Ана Нанова от 7.в клас), библиотекаря Даниела Данкова и техния учител по предмета. По-късно в часа гостуваха директорът Криси Аврамова и Аделина Николова – старши експерт по български език и литература в РУО – Велико Търново.

Неда Антонова разказа на усмихнатите деца за своите вдъхновения, за своите поучителни житейски случки. Говориха още какво е царственост, доброта, благородство, ученолюбие.

Някои шестокласници се просълзиха, както това се случи с много ученици на следващата среща. Сълзите бяха щастливи, съпреживяващи, пречистващи.

Г-жа Антонова, крехка и фина дама, но с такъв исполински дух, разказа на учениците от 6.г клас за своя последно издаден роман „ЕЛЕГИЯ. Когато баща ти е цар“, за който г-жа Кушева беше разговаряла в предишен час с момчетата и момичетата.

Възрожденската учителка рецитира пред класа и пред високия гост част от одата „Паисий“ на Патриарха Иван Вазов, включена в действие от пиесата „Нишки“, чиято предпремиера предстои в края на месец март. Г-жа Антонова беше трогната от изпълнението на Виви-Ана, от царственото посрещане, от любознателността на децата.

Раздялата беше мила, обичлива, приятелска. Разбира се, с пожелание за нова среща!