С Албум на щастието си тръгна от СУ „Георги Измирлиев“ журналистът и пътешественик Златина Георгиева

Галерия Новини

С Албум на щастието си тръгна от СУ „Георги Измирлиев“ учителят, журналист и пътешественик Златина Георгиева. Албумът съдържа най-съкровените мечти на децата от 4.в клас в горнооряховското училище и онова, което ги прави щастливи. Случайно или не, Георгиева гостува в Гимназията точно днес, в Международния ден на щастието, и пожела на хлапетата да им се случи всичко, за което й разказват.

А те го правят в класически хартиени писма.

Такива от миналата година им изпраща самата Златина. По идея на началния учител Кремена Енчева, в часовете по извънкласно четене четвъртокласниците й работят с проекта на Георгиева „Писма от света“.

Ипокредит в текста на новината

„Писма от света“ са оригинални авторски текстове, написани под формата на истории от пътешественик, чрез които децата развиват четивна грамотност. Но учат и много повече – на база текстовете учениците решават математически задачи, усвояват основни понятия от предмета „Гражданско образование“, надграждат знанията си по български език и литература, „Човекът и обществото“, „Човекът и природата“, английски език… И всичко това по забавен и интересен начин.

Всяко писмо е придружено с лист – „Бележки на пътешественика”, в който авторката задава въпроси на децата, за да провери колко внимателно са прочели писмото. Така работата с „Писма от света“ се превръща в истинско забавление и приключение.

Днес децата имаха възможността да обърнат посоката на разговора – те самите да питат Златина. Кое ти е любимото животно, какво обичаш да хапваш, къде искаш да идеш бе малка част от зададените й въпроси. С нескрито удоволствие Златина Георгиева им разказа как слон я е гушнал с хобота си в Тайланд и за ферма за орхидеи там, за климатизираните спирки на градския транспорт в Дубай и за още много от любопитните места, които е посетила.

Малко по-рано Златина разказа за пътуванията си и на първокласниците в СУ „Георги Измирлиев“. Конферентната зала на Гимназията се превърна в своеобразен клуб на пътешественика, в който децата се надпреварваха да споделят с гостенката си къде са били самите те. Тя пък ги научи как се работи с компас и как да се ориентират по карта.

Покрай работата си като журналист Златина Георгиева опознава в дълбочина проблемите в образователната ни система. За да даде своя принос към решаването им, преди няколко години позагърбва журналистическата си кариера и става учител в с. Горна малина. Отправната й точка е стремежът й да научи децата да мислят и да им покаже, че всичко зависи от тях самите. Това сподели и с учениците в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица.

Гостуването на Златина Георгиева в Гимназията бе в рамките на спечелен от училището проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на Министерството на образованието и науката, модул „Библиотеките като образователна среда“. Точно в библиотеката на училището Златина Георгиева се срещна и с учителите от начален етап.

СУ „Георги Измирлиев“ е единственото училище в община Горна Оряховица, одобрено по тази национална програма на МОН. В поредицата от срещи вече се включиха Златният учител на България Теодосий Теодосиев, Петър Станков – метеоролог №1 на Великотърновска област, писателката Неда Антонова.

Поредицата от срещи ще продължи.