Урок по музикална математика или матемтическа музика – дали е възможен?

Галерия Новини

Може ли нотите да се превърнат в  математика, а математиката – в музика? Каква е връзката между ритъма и дробите? Как елегантните ефирни музикални тонове се обозначават с обикновени дроби и къде е допирната точка между изкуството и строгата математика? Отговорите на  тези въпроси и на още много други разкриха учениците от 5.б клас в бинарния урок “Нотна математика“. Урокът се проведе на 06.04.2023 г. във връзка с вече провеждащите се Измирлиеви дни по повод Патронния празник на училището.

 

 

В сериозна и в забавна форма учениците с помощта на своите преподаватели – Надка Долнооряхова, учител по математика и Стелияна Христова, учител по музика, откриха междупредметната връзка  и демонстрираха знания и умения в решаване на математически и музикални задачи.

Ръченица, Дайчово хоро, Право хоро – това са само част от танците, които момичета от класа показаха на своите съученици. Проведеният  бинарен урок даде допълнителна мотивация  на учениците и им показа, че ученето може да бъде интересно и забавно.