Сценаристът Ваня Николова предаде ценни житейски уроци на децата в СУ „Георги Измирлиев“

Галерия Новини

Ценни житейски уроци предаде днес на учениците в СУ „Георги Измирлиев“ сценаристът Ваня Николова. Николова работи по някои от най-хитовите български продукции, сред които  „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Връзки“, „Голата истина за група „Жигули“, „Вина“…, а срещата с нея бе най-чаканата от момчетата и момичетата в горнооряховската гимназия.

Всъщност еднакво чакана се оказа и за самата Ваня Николова  – тя е учила в СУ „Георги Измирлиев“ от V до VIII клас и след повече от 30 г. отново прекрачи прага му. Не скри вълнението си от пътя, по който върви училището, и от начина, по който я посрещнаха учениците, екипът и една от любимите й учителки – Тодорка Павлова.

Малко преди да прегърне Павлова, Ваня Николова се срещна и с другия учител, изиграл съществена роля в оформянето й като човек – Рения Армянова.

Много се гордеем с горнооряховчани, които са във фокуса на националните и световните събития. Хора като вас показват, че и от малка Горна Оряховица могат да излязат големи хора, обърна се към гостенката директорката на СУ „Георги Измирлиев“ Криси Аврамова.

Има учители, които вдъхновяват. Г-жа Павлова и г-жа Армянова едва ли си дават сметка какво направиха за формирането на интересите ми към литературата и историята, призна Ваня Николова и разказа за пътя си на пишещ човек – за макар и краткия период, в който е била учител, за работата в сп. „Макс“, за първия професионален проект, с който се заема – „Под прикритие“ и за нещата, които й се е случват по-нататък.

Започнах като аматьор и ми трябваха хиляди часове писане и четене, за да натрупам опит. Четенето е много важно – тези, които четат книги, управляват тези, които гледат телевизия или Фейсбук. Книгите тренират фантазията и за да можеш да пишеш, преди това трябва да си чел. Книгите ще ви научат да мислите критично, да си формирате мнение за света и начина, по който се случват нещата. Така утре няма да могат да ви манипулират и да ви казват неща, които не са верни. Да, технологиите предлагат други възможности, затова намерете баланса. Трябва да имате база от знания, фундамент, на който да стъпите и да продължите да изявявате себе си, сподели Ваня Николова. И допълни: често зад всеки един успех се крият малки провали, често човек се учи повече от грешките, отколкото от успехите си. Винаги съм била благодарна на моментите, в които съм се проваляла. Защото провалът е писта за излитане. Още сте млади, но след време ще се убедите, че е точно така.

За първи път разбира, че за да може да бъде на сцената, трябва да бъде зад нея, още като ученичка в СУ „Георги Измирлиев“. Когато е в VI клас, Горна Оряховица се подготвя да посрещне тогавашния военен министър генерал Добри Джуров. Ваня много държала да е сред децата, които му рецитират. Дошъл нейният ред да каже част от строфите и тя внезапно оглупяла, въпреки че учила цял месец. Тоталното бяло петно бързо запълнила – започнала да си измисля стиховете и да импровизира с думите. Паникьосала другите рецитиращи, защото не знаели кое как ще приключи. В крайна сметка нямало голяма драма, но случката се оказала повратна за Ваня Николова – още тогава разбира, че мястото й е зад сцената.

Спестих си периода, в който да си мисля, че ставам за нещо, за което всъщност видях, че не ставам, и реших къде ми е мястото. Приятно е зад сцената – управляваш актьорите, казваш им какво да правят, те говорят с твоите думи, разказа Ваня Николова и така всъщност показа на учениците, че могат да са в епицентъра и без да са буквално под светлината на прожектора.

Сценаристиката е единствената професия, в която възрастта е плюс. На колкото повече години си, толкова повече опит имаш и толкова по-дълбоко е писането ти. Така че човек трябва да живее активно, защото може един ден да стане сценарист, хем на шега, хем насериозно каза на децата Ваня Николова. Но един талант винаги се развива с подкрепа – от родителите, учителите, от приятелите ви. Няма как сами да постигнете някакви резултати, затова научете се да работите в екип, почти няма професия, в която човек да може да се справи сам, работете в тим, посъветва още Ваня Николова.

Посъветва и друго – че няма безполезни знания или умения. Подплати думите си с пример от снимането на филма „Голата истина за група „Жигули“, в който една от звездите – Герасим Георгиев-Геро, трябвало да свири на барабани. Геро никога преди това не бил докосвал този инструмент, но за сметка на това бил ходил 15 г. на народни танци. Така усетът му за ритъм успява да координира движенията му с палките и да накара ръцете и краката му да спрат да се движат хаотично.

С много въпроси продължи срещата с Ваня Николова.

Благодарна съм, че съм от този град. Познаваме – аз и колегите ми, живота в малкия град, затова можем да пишем достоверно. Винаги съм се гордяла, че съм от Горна Оряховица и винаги ще се гордея, сподели на финала Ваня Николова.

С натрупани спомени, но и с подарък си тръгна от СУ „Георги Измирлиев“ тя. От името на училищния театрален клуб „Светлина“, който ръководи, учителят по български език и литература Йорданка Кушева й подари екземпляр от сценария на пиесата „Нишки“.

„Нишки“, чиято премиера бе съвсем наскоро, се ражда по идея на Йорданка Кушева, но окончателния си облик придобива от съвместната й работа с децата както на сцената, така и по текста. Преди празниците пиесата бе представена на фестивал в Двора на кирилицата.

В СУ „Георги Измирлиев“ Ваня Николова бе гост в поредица от срещи, част от дейностите по спечелен от Гимназията проект. Проектът е по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на Министерството на образованието и науката. СУ „Георги Измирлиев“ е единственото училище в общината, одобрено по тази национална програма на МОН, а децата имаха честта вече да се срещнат със Златния учител на България Теодосий Теодосиев – Тео, метеоролога Петър Станков, писателя Неда Антонова.

Биляна МИЛЧЕВА