Добрите практики на фокус

Галерия Новини

“Добрите практики на фокус“ – това е името на най-голямото събитие в българското образование, което събира и популяризира добрите примери от училище и от класната стая.

Най-успешните преподавателски практики от български класни стаи за тази учебна година бяха представени по време на двудневния образователен форум „Добрите практики на фокус“. Мащабното събитие се проведе на тази събота и неделя (29 и 30 април) в Хотел „Рамада“ в София. Форумът събира близо 500 учители, директори и образователни експерти от цялата страна за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век.
Цел на инициативата е да събере, опише и популяризира добри примери от работата на учителите в страната, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците.
Организатори на конкурса и финалното събитие „Добрите практики на фокус“ са Фондация „Заедно в час“ и образователния сайт prepodavame.bg. 
“ Всички практики, които събрахме и описахме са доказателство, че в българските училища се правят много смислени, иновативни и вдъхновяващи неща. Вярвам, че събитието „Добрите практики на фокус“ ще позволи на педагозите да се вдъхновят още повече и да си тръгнат с нови идеи, които да приложат в практиката си.“ –
споделя Борислава Данева, старши специалист „Общностно развитие“ във Фондация „Заедно в час“.

Важно е още от ранна възраст да възпитаваме в децата загриженост и мисъл за другите и да им предоставяме възможности за участие в значими за обществото каузи. Това е полезно както за тяхното личностно израстване, така и за обществото ни като цяло.   Кремена Енчева, начален учител в СУ „Георги Измирлиев” е автор на проект, който цели изучаването на гражданско образование вместо в 11. и 12. клас, както предвижда учебната програма, да започне още в начален етап. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Гражданското образование учи децата да общуват позитивно помежду си, да се адаптират по-лесно в света около тях. Целта на обучението в училище е да подготвим децата успешно да се реализират в едно високотехнологично общество. Защото децата ни ще разнасят посланията, записани в душите им с почерка на нашите действия или бездействия. Само след няколко години тези деца ще градят нашия свят и ще се уповават на нашите послания, затова нека те бъдат мъдри и човешки.”, споделя Кремена Енчева.

     Учителката успява да осъществи мечтата си да преподава гражданско образование на малките ученици – проектът е одобрен от експертите в Министерство на образованието и науката. Г-жа Енчева вече разполага със специални часове, в които учи децата как да взаимодействат със света около тях, да проявяват съчувствие, да разсъждават за своята индивидуална и групова  идентичност, да поемат рискове и да оценяват последиците от тях.

https://prepodavame.bg/grazhdansko-obrazovanie-i-uchastie-na-uchenitsi-v-znachimi-obshtestveni-kauzi/?fbclid=IwAR3wtBBo1UVJJAdEdP75y5Li9nAk1TrGk-yngQiLI6PdWDnk3MJ26bZmJQ8

В програмата на събитието бяха организирани практически работилници. Специален международен гост на събитието бе д-р Рима Шор – преподавател в педагогическия колеж Банк Стрийт, Ню Йорк. Тя вдъхнови присъстващите с лекция „Овластяване на учителите“, посветена на силата и въздействието на учителската работа. През двата дни тя проведе и две практически работилници, свързани с полезни стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и как учители и директори да адаптират и приложат ефективно добри практики от други училища за своя контекст и нужди.
В първия ден на събитието имаше още панелна дискусия за това как се постига качеството на образованието, с участието на представители на Националния инспекторат по образование, Световната банка, образователни експерти и представители на училищата.
Втория ден на събитието участниците имаха възможност да посетят и специални сесии, подготвени от различни образователни организации като Microsoft Dream Space, „Образование без раници“, „Образование без граници“, „Арте Урбана Колектив“, Технократи и др. В програмата на форума имаше и богато образователно изложение с над 30 гост-изложители, което продължава и през двата дни.
Партньори на събитието са Национален инспекторат по образованието, Сдружение на директорите в средното образование в Република България, Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Регионално управление на образованието – София- град, Център за творческо обучение, Ardes.bg, издателство Klett България, Escreo и Storytel.
Медийни партньори на събитието са НПО-портал, Капитал Кариери, Българска наука, Уча в Пловдив, вестник „АзБуки“ и „Сега“.