Второ място в Международен конкурс за авторска приказка и илюстрация печелят ученици на Гимназията

Галерия Новини Постижения

Александра Константинова Венева и Магдалена Стефанова Тодорова, ученички от 7.б клас, се класираха на второ място в първото издание на Международния конкурс за авторска приказка и илюстрации „Новите приказни герои“, в който участваха 85 творби.  Галерия „Пастелко“ и сп. „Щъркел“ обявяват конкурса с високи изисквания и кратко време за подготовка, което сблъска участниците и техните ръководители с редица предизвикателства. Всички допуснати творби се открояват с въображение, оригиналност,  широка обща култура, усет за хармония, красота. Изразяват естетическия вкус на творящите в три възрастови групи.

С разказа си „Във вълшебните портали на Старлейн“, с изпратените визуални материали и превода на художествения текст от български на английски език седмокласничките очароват взискателното жури в състав: доц. д-р Ирина Китова от Катедра по телевизионно, театрално и киноизкуство към Факултет по изкуствата на Югозападен университет „Неофит Рилски“, Благоевград; Ивета Георгиева, магистър куклен режисьор, и Владимир Добрев, фотограф, етнолог, представител на Творческа къща „ЩЪРКЕЛИТЕ“.

 

Безкрайното изобилие на цветове, идеи и въображение са изцяло дело на момичетата от Гимназията. С екипна работа и непоколебим творчески подход седмокласничките заеха второто място в момент, в който течеше усилената им подготовка за приближаващите национални външни оценявания.


Под ръководството на Ивелина Русева, учител по български език и литература и Валентина Тодоранова, учител по английски език, момичетата успяват да разкрият целия си творчески потенциал на двата езика.

 

Зад Александра и Магдалена в тяхната възрастова група се нареждат участници от гр. Ниш, Сърбия и гр. Бургас. Наградените творби ще бъдат отпечатани в книжно издание, а наличието на вариант на английски език носи допълнителни привилегии като идеята на организаторите е книгата да бъде двуезична. Всички наградени творби ще бъдат публикувани в Галерия „Пастелко“ и в Детско онлайн сп. „Щъркел“.

Поздравяваме Магдалена и Александра и им пожелаваме нови творчески завоевания и вдъхновение, което да стане постоянен спътник в живота им!