Поздрав на г-жа Криси Аврамова по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24.май

Галерия Новини

Уважаеми учители, ученици, колеги, които се трудят за образованието, родители, приятели на СУ „Георги Измирлиев“,

 Днес е денят на нашата българска писменост, но и на нашата държавност. 24 май е най-големият празник за нашата родина, духовност, минало и проекция за бъдещето! Денят  на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е българският огледален образ на величие през вековете в развитието на европейската и световната история, защото сме избрани да имаме светци за първоучители. На пръсти се броят народите, които знаят кои са създателите на тяхната писменост.

Обръщам се специално към нашето бъдеще – учениците: докосвайте с почит книгите, отнасяйте се отговорно към българската азбука, защото тя е светлина! Без светлина няма ден, без писменост няма живот. Животът ще продължава и ще се обновява чрез мъдростта, която с векове е кодирана в словото. Силата на българите е в познаването и благоговението пред светостта на писмеността.

Уважаеми учители,

Вие прекрасно знаете и почитате всеки ден с труда и любовта си вечната максима на Константин-Кирил Философ: „Голи са без книги всички народи..“ Понякога с цената на здравето си вие учите нашите деца на разум и знания, за да не бъдат беззащитни, уязвими, безпомощни пред опасности, които ги дебнат в реалния живот. Учите ги да възприемат – колкото може повече – от светлината и силата на познанието. Затова благодаря!

Скъпи родители,

Духовната сила и бъдещето ни е изписано в книгите, в летописите, в историята. Остава навеки само онова, което се записва в книгите, опазва се и се съхранява от книжовниците будители в миналото, сега и винаги! Това са колегите учители в динамичното ни настояще. Помагайте им! Разгръщайте книгите, заедно с наследниците си! Така примерът Ви ще събуди почитта и уважението, които са фундамент на възпитанието!

На всички желая здраве, воля, постоянство, любопитство за необхватния свят на науките, търпение и толерантност, взаимна обич и доверие, че правим най-доброто за нашето бъдеще! Бъдете сигурни в това!

Честит велик празник на духовността, българи!

 

Криси Аврамова

Директор на СУ „Георги Измирлиев“