Щастлив, слънчев и празничен ден на благословена радост и почит

Галерия Новини

На 29 август 2023 г. отново много родолюбиви българи изпълниха единствения в света музей на българската азбука –  Двора в Първопрестолна Плиска, където беше открит бюст-паметник на нежния мечтател на българската поезия Димчо Дебелянов.

Това беше ден, в който поколенията и хората се сближават по една допирателна – единение. Истинското обединяване е от почитта към историята на българското величие и писменост, така благословено вплитащи посланията си за векове напред!

За Дебелянов самият Яворов споделя: „Този младеж ще надмине всички ни!“. Превеждан на повече от 20 езика и заради блестящо – нежните му строфи, които докосват всяко българско сърце, е обявен за един от световните поети.

СУ “Георги Измирлиев“ беше представено от старши учителя по български език и литература Йорданка Кушева, ученика Денислав Иванов и неговото семейство. Бяха поднесени цветя от името на училищния колектив, а осмокласникът представи достойно театрален клуб „Светлина“ с изразителната рецитация на знаковата елегия „Да се завърнеш в бащината къща“, за която получи поздравите на министъра на образованието и науката и на министъра на труда и социалната политика, присъствали на тържественото откриване, заедно с премиера акад. Денков.

Огромно уважение и признателност за делата на създателя Карен Алексанян и приятел на учлилището ни, благодарение на който великият лирик намери своето свято място в Алеята на писателите в първата столица на България.