Европейският ден на езиците в СУ „Георги Измирлиев“

Галерия Новини

Вече е традиция, обявеният от съвета на Европа ден на езиците -26 септември, да прераства в езикова седмица в нашето училище. Ще представим разнообразието от инициативи по дни:

Ден първи: Официално откриване на езиковата програма на 26 септември с подарък-плакат с английската азбука, изработен от децата от 3.а,3.г,4.а,4.в класове за второкласниците с преподавател Румяна Димитрова

Малките слънца от 1.а клас с преподавател Александър Александров имаха своята първа езикова изява чрез представяне на MY FAMILY.

Ден втори: Испаноговорящите ученици от 10.а и 11.а клас с преподавател Виолета Кожухарова изразиха своите езикови умения чрез представяне на испански език на изработените от самите тях кулинарни плата: Paella,Tarta de Santiago, Crema Catalana, Burrito, безалкохолна Sangriа.

Представители на специалистите в испаноезичната кулинария посетиха учениците от 8.б, които в същото време представяха английската чаена традицията „5 o’clock tea“. Кой каза, че английският чай не може да се пие с Тortilla de Patatas и Sangria с Ginger biscuits?

Учителят по английски език Даниела Генова разказа как е преминал този празник в 8.б клас: “Празникът беше поучителен, забавен и вкусен. Започнахме с урок за историята на този ден и неговата цел, а именно насърчаването да се изучават чужди езици в Европа. Продължихме с изготвянето на подложки за чаши, изрисувани със знамената на европейски държави и изписани с красиви думи на техните езици. След това дойде и вкусната част. Децата показаха как се приготвя ароматен чай . За да спазим английския ритуал „5 o’clock tea“ изпихме чая с вкусни бисквитки и посрещнахме гости от 11.а клас, които пък бяха приготвили типични испански ястия и напитки.“

Ден трети: Учениците от 12.а клас показаха своите умения – езикови и дигитални, чрез представяне на известни личности, свързани с англоезични държави.

Ден четвърти: За пореден ден учениците от 11.а клас проявиха най-висока активност и бяха главни герои, но този път се извяваха в областта на първия си чужд език – английския, чрез представяне на презентации и Kahoot за европейските езици, държави, знакови личности за европейската култура. Учениците от 11.а и 12.а класове са с преподавателя по английски език Полина Йорданова.

Езиковите дни се превърнаха в дни на приемственост между класовете, сътрудничество между преподаватели, родители и деца, опознаване на необятния свят на европейските култури, кулинарии, традиции.