Уникалният исторически парк от Неофит Рилски гостува в СУ „Георги Измирлиев“

Галерия Новини

Ученици  от трети, четвърти, пети и шести клас от групите на целодневна форма на обучение се срещнаха с Кирил Василев,  представител на  „Земята на свободните хора“. Гостът увлекателно презентира историческия парк и отбеляза, че той е събрал като в огромна длан историята на българите. По тази причина е наречен „най-големия исторически парк в света”.

Децата, макар и виртуално, се  върнаха във времето на предците ни – от неолита до наши дни и се докоснаха до хилядолетната българска история, пресъздадена на площ от внушителните 500 дка.

Разходката в този парк е като разходка във времето, която започва преди  10 000 години с най-старата цивилизация в Европа, чиито следи са намерени край Варна. В него са  показани типичните селища от времето на халколита и неолита. Орфей и Спартак са поставени в „тракийския период”, където се вижда единственият възстановен тракийски дворец – с тронна зала, спалня, тракийски съкровища. Близо да тях са двете гробници – Казанлъшката и Александровската, както и гробницата в Свещари.

Развълнувани, учениците задаваха въпроси на своя гост и обещаха, че много скоро ще посетят това интересно и забележително място.

Срещата е първата от поредицата срещи по спечелен през месец септември проект по НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ОСИГУРЯВАНЕ НА СЪВРЕМЕННА, СИГУРНА И ДОСТЪПНА ОБРАЗОВАТЕЛНА СРЕДА“, модул „Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт“.