Бащи на първокласници от СУ „Георги Измирлиев“ се включиха в Националната кампания “ Да бъдеш баща”

Галерия Новини

Тази година, в периода 6 – 12 ноември, за 10-ти път в България се проведе „Седмица на бащата”, която е част от националната кампания „Да бъдеш баща”. Казват, че истинският мъж знае как да бъде баща. Защото именно във времето, когато бащите са заедно с малките хора, те могат да разберат колко важни са за техните детски крачки през живота, и колко важни са децата за пътя на бащите – път, по който всеки мъж има шанса да открие, че малкото дете е личност, и че най-голямата сила на мъжете е в това да ги подкрепят по техния път.

Учениците от I в клас, с учители Кремена Енчева и Силвия Стойнева, приеха това предизвикателство и съвместно с татковците се включиха активно в множество инициативи.

Първото посещение беше в печатница „Колорит Прес“, собственост на родителите на ученичка от класа.

Там видяхме процеса на производство на една кутия – от проектирането до изпращането и към клиента. Процеса преминава през няколко етапа: проектиране, дизайн, печат, каширане, щанцоване (изрязване) и залепяне на опаковката. Накрая готовият продукт се изпраща към клиента.

На втория ден, в час по родинознание ни гостува татко, служител във ВИК. Разговаряхме за водата като безценен природен ресурс. „Поставихме началото на устойчиво сътрудничество с училище. Ще продължим да надграждаме и да работим с децата, защото така ще помогнем за изграждане и поддържане на отговорно отношение към водата и нейното опазване като уникален природен ресурс“, сподели Станимир Първанов.

 

В сряда,  в час по технологии и предприемачество ни гостува баща, служител в „Енерго Про“ – Горна Оряховица, който ни разказа за професията на енергетика. „Техниката у дома” бе темата на урока. Разговаряхме за електроуредите у дома, как се работи безопасно с тях, как да пестим енергия у дома. Изработихме съвместно готварска печка. Учихме и се забавлявахме…


В четвъртък  бяхме на посещение на пожарната служба в Горна Оряховица. След любезното посрещне, служителите показаха пожарните коли, с които се отзовават на възникнали пожари и бедствия. Учениците имаха възможността да чуят сирената и да се разгледат екипировката на пожарникарите. Баща на ученик от класа запозна учениците с трудната, но интересна професия на пожарникаря.

Учениците имаха възможността да влязат в пожарникарския автомобил и да изпробват струите за гасене на пожари.   Децата се осведомиха за рисковете и предизвикателствата на тази сложна и твърде отговорна професия. Интересно  за всички  бе да разберат оборудването на автомобила за противопожарна и аварийна безопасност, специалното облекло на пожарникаря и всички съоръжения, необходими за гасенето на пожар, разбраха на колко големи натоварвания са подложени огнеборците. И тъй като няма по-голяма ценност от човешкия живот, никой не трябва да си позволява да изпраща лъжливи съобщения на телефон 112 и да отклонява пожарникарите от място, където помощта им ще бъде  наистина необходима.

 

Петък започна в училищната библиотека с послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. В час по български език ни гостува татко – магистър по българска филология. „Да четеш заедно със своето дете, му вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации, сближава те с него по неповторим начин и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.” – сподели той.

В деня на християнското семейство г-жа Енчева и г-жа Стойнева пред всички родители ще направят цялостно представяне на мероприятията от изминалата седмица. Учениците са  приготвили за своите бащи рисунки на тема „Моят баща – моят герой“.