Първокласници с участие в екологичен проект като израз на активна гражданска позиция за едно по-добро и по-чисто бъдещо Утре

Галерия Новини Проекти и програми

Проект „Чрез изкуство към промяна” е зелена творческа инициатива на варненската фондация „Академия за рециклиращо изкуство” или още известна като „Recycle Art academy” Foundation, която по красив и иновативен начин оползотворява отпадъците от ежедневието в името на една по-чиста планета. Зад името на фондацията стои Наталия Николова – художник, преподавател, градинар, декоратор и водещ на творчески ателиета. Тя се занимава с организиране и представяне на творчески работилници повече от 10 години, като през последните 5-6 години ателиетата са се превърнали в работилници с кауза.

На 10.10.2023 г. започна национален екологичен конкурс, насочен към детски градини и училища. Той бе в две направления: творения, създадени в комбинация с отпадъчни материали и такива, които са направени с природни материали. Конкурсът беше съпроводен с много интересна, практична и интерактивна информация, полезна за преподавателите. Целта на материалите бе да подпомогнат образователния процес на децата и в периода на конкурса те да получат нови знания, умения и практични съвети относно рециклирането.  

Със своя инициатива се включиха учениците от  СУ „Георги Измирлиев“ с  ръководители г-жа Кремена Енчева и г-жа Силвия Стойнева. Представени бяха някои крайни продукти от работилнички по преизползване на пластмаса, метал и хартия. Учениците бяха възхитени от идеите, включени в наръчника „Уроци по рециклиране“, почувстваха се значими и пораснали, вживяха се в ролята на настоящи и бъдещи защитници на опазването на чистотата в природата и селището, в което живеем. Пожелаха да продължат с уроците по рециклиране и сами дадоха идеи какви материали (ролки от кухненска или тоалетна хартия, пластмасови или картонени чинийки, метални и пластмасови капачки,  пластмасови шишета и др.) биха могли да преизползват и какви предмети ще успеят да изработят от тях. Идеите се обединиха около създаване на забавни игри за свободното време и през междучасията. Създадоха и свой приятел – Бутилкобот, игра Морски шах, Веселата азбука, Мини баскетбол, Весел лабиринт, Часовник, цветни пана за украса на класната стая.

Предизвикахме учениците да мислят за начини, по които могат да рециклират и у дома. Изразяваме убеденост, че инициативите и дейностите са изключително значими и полезни, особено за по-малките ученици. Нашата мисия е не само да образоваме и да възпитаваме, но и да изграждаме и развиваме активна гражданска позиция за едно по-добро и по-чисто бъдещо Утре.