Лирично предколедно откровение с поетесата Мария Донева: „Трябва да се държим мило със света“

Галерия Новини Проекти и програми

„Да направя всички хубави неща, които ми минат през ума“. Това е най-горещото желание на слънчевата  и позитивната писателка Мария Донева, която се срещна с учениците от четвърти клас. Поредна среща организирана по спечеления проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна и достъпна образователна среда“, обявен от Министерството на образованието.

Мария Донева, тя умее да променя нагласи, да вдъхва енергия, да умиротворява.

Представи се. Почете ни.

Има едно особено и очарователно присъствие, което приютява. Гласът й е като стиховете – мек, топъл, нежен и игрив. Когато чете свои стихове, кара децата да се чувстват уютно, в свои води. Има способността да прелъстява слушателите, да ги приканва да поспрат ­­, да отдъхнат, да седнат и да слушат. Да се отдадат на момента. Това прави Мария Донева с думите си –  магия.

С нея изобщо няма страшно, слънцето е меко, камъчетата са обли, а зайците мечтаят до безкрай. Тя чете най- новата си книжка, прекрасната Коледна поема „Нощта преди Коледа“, която съзава образа на Дядо Коледа, облечен в червени пухкави дрехи, който похапва бисквити и мляко, докато оставя подаръци под елхата. Просто всяка коледна мечта се сбъдва с тази книга, още от първата ѝ страница!

Възхитихме ѝ се за хармонията, която носи и силата на думите ѝ, които остават в съзнанието, за да се появят отново като спасителни въжета в най-неочаквания или може би труден  момент.

Срещата на децата с Мария Донева беше вълнуваща, емоционална и незабравима.