Археологът Мая Иванова разходи учениците на Гимназията между 5 хилядолетия

Галерия Новини Проекти и програми

Археологът Мая Иванова беше поредният гост в поредицата от срещи, организирани в СУ „Георги Измирлиев” като част от проекта за обновяване на училищната библиотека. Докато тече ремонтът в Библиотеката, учениците имат възможност да се срещат с интересни личности от света на киното, литературата и науката. Те разказват за своята работа и мотивират младите хора да се развиват и да следват мечтите си.

Мая Иванова работи в Исторически музей – Горна Оряховица и е зам. ръководител на екипа, който от 9 години провежда разкопки на крепостта Ряховец. Тя е сред основателите на уникалната Археологическа школа, през която за седем сезона са минали над 200 ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. Гимназията е постоянен участник в Школата и всяка година група от СУ „Георги Измирлиев” работи на разкопките.

Тези, които са били с нас, вече знаят каква е работата на археолога. За да я работиш, на първо място, трябва да ти е интересно. След това идват всички останали знания и умения. Но дори и да не станете археолози, знанията за миналото и за това как се е развивала историята ни, ще ви бъдат полезни, каза Мая Иванова на учениците от гимназиалния курс, които участваха в срещата.

 

Археологът направи разходка по нашите земи между 5 хилядолетия. Имаме сведения за постоянно обитаване на района около Ряховец от III хилядолетие преди Христа. Различни народи и цивилизации са оставили отпечатък тук, разказа Мая Иванова на учениците.

Тя показа филм за първите сезони от разкопките, подновени през 2015 г. и накратко се опита да въведе учениците в най-интересните теми, по които разсъждават учените, правещи нови и нови открития всеки археологически сезон. Разказа им за хипотезата, че крепостта и района около нея е обитаван от номадски племена – печенези и кумани. Запозна ги с една от най-популярните находки, която и сега може да се види в Музея – скелет на 4-5-годишно момченце, починало от анемия. От ДНК анализа на скелета вече се знае, че е имало кафяви очи и коси, но и че е принадлежало на много древна група, носеща гените на праисторическите хора.

Още много истории като тази могат да се научат в Музея, а още по-добре на място на крепостта по време на следващите разкопки, покани Мая Иванова гимназистите в края на срещата.