Изложба и рожден ден събраха приятели и почитатели на Гергана Рахнева в Художествената галерия в Горна Оряховица

Галерия Новини

Гергана Рахнева откри творческия сезон в Художествена галерия „Недялко Каранешев“, а събитието беше двоен празник за приятелите и почитателите на художничката. Заедно с първата си самостоятелна изложба в Горна Оряховица, която е неин дом от няколко години, Гергана отбелязва и рожден ден. Кой точно става ясно от заглавието на изложбата „По дългия път и обратно 40+2“.

Двете зали на галерията са пълни с творби на Рахнева, които са създадени между 2019 и 2023 г. И най-много са от тъй наречения ковид период, който преобърна много животи, включително и на Гергана. Здравната криза принуди творческото семейство Гергана Рахнева и Петър Лазаров, и техният син Виктор, да напуснат Китай и да се върнат в България. „За наше щастие, а вероятно за нещастие на китайците, коментира тази тема Йорданка Кушева, която беше натоварена със задачата да открие изложбата.

По стечение на обстоятелствата семейството се установява в Горна Оряховица. От няколко месеца Гергана не само че твори тук, но и вече преподава в СУ „Георги Измирлиев“. Заради това пък немалко деца тази вечер откриха за първи път Художествената галерия, за да споделят радостта на своята госпожа. Много колеги от училището и доскорошният зам. директор, а вече зам. кмет Петя Иванова, също споделиха празника на художничката.

Изложбата включва почти 180 работи – над 140 платна и 36 ветрила. Създадени са в последните 3-4 години, но пък обхващат като теми цялата история на човешката цивилизация и изкуство – от рисунките на пещерните човеци до модерните поп арт експерименти. Творбите са обединени в 8 цикъла – Семейни портрети, Азия, Кимона, Поп арт, Джаз, Гръцка митология, Разни светове, Ветрила. Техниките са разнообразни – акрил, масло, колажи, рисувано е върху платно, но и дърво, а ветрилата са върху фазер.

Показаното в Галерията представя пълно творческия път и естетическите търсения на авторката през последните години. Благодаря на Гергана, че открива новия сезон при нас. За Галерията е чест да представи творец, който е желан гост в много градове и страни, отбеляза уредникът на ХГ „Недялко Каранешев“ д-р Деница Иванова – Александрова.

Удоволствието да открие изложбата имаше Йорданка Кушева – като колега на Гергана в Гимназията, като приятел и като ползвател на нейното изкуство – собственик на красиво ветрило, вдъхновено от далечен Китай.

Наричам я ГерганИ, защото е многопластова и цветна, необозримо талантлива и продуктивна. Тя е истинска, неподправена, без роля – директна, дори с риск от неразбиране и катастрофа със становището на събеседника. А изкуството й?! Толкова увлича, че се улавям да мисля в цветове, заслушвайки се в ликуването на душата, сподели преподавателят по литература.

Да бъдеш честита, да вървиш смело и устремено по пътя напред още 2 по 42. Да създаваш, благословена от Бог, изкуство, което умиротворява. Нека изложбата бъде открита, завърши Йорданка Кушева.

Словесното великопелие, с което тя въведе гостите към изложбата, не остави място за повече думи от самата художничка, която просто покани всички да споделят празника й.

Елена ВЕЛКОВА