Състезание „Буквоплет“ за първи път в Горна Оряховица

Галерия Новини

Състезание по правопис и правоговор „Буквоплет“  се проведе за първи път в училищата в Горна Оряховица по инициатива на СУ „Георги Измирлиев” и Лайънс-клуб „Велико Търново-Царевец“. Форматът е национален и е адресиран към второкласниците. 180 второкласници от три училища в града приеха предизвикателството да премерят знанията си по български език.

На 26 февруари 2024 г. в СУ „Георги Измирлиев” се проведе училищният кръг на състезанието по правопис.  Включиха  се всички второкласници, които пред своите родители и учители показаха знанията си за правописа на българските думи и употребата им в изреченията. Според регламента, децата изреждат по букви зададена дума, а след това образуват с нея изречение. Целта е да се поощри изучаването на правилата на българския език под формата на увлекателно събитие със състезателен характер. При стриктни правила децата  трябва да докажат, че успешно могат да изговарят буква по буква различни думи, чийто смисъл разбират. В оспорвана битка учениците от вторите класове доказаха знания, умения и концентрация. Събитието се превърна в истински празник на родния език.

Победителите в състезанието от всеки клас ще представят СУ „Георги Измирлиев“ на градското състезание, което ще се състои на 16.03.2024 г от 10.30 ч. в Младежки дом – Горна Оряховица със съдействието на Община Горна Оряховица. В състезанието ще участват всички отличени второкласници от училищата в града. Компетентно жури в състав проф. Иван Харалампиев – председател, проф. Божанка Моцинова и д-р Ренета Минчева – методист по „Български език и литература“ в Педагогическия факултет на ВТУ, заместник-кметът Петя Иванова ще оценяват представянето на участниците. Финалистите ще получат  възможност да се включат в националния кръг на състезанието, което ще се състои през месец април в Панагюрище. Пожелаваме успех на нашите ученици в следващия – регионален – кръг на състезанието!