Споделените емоции и мотивацията за собствен избор осмисляха в 8.а клас

Галерия Новини

Когато в края на учебния ден ни наляга умора, значи е време за изненада, съчетаваща полезното с приятното. В часа на класа имахме гост. Психологът, социален работник и хипно и арт терапевт Весислава Божанова посети осмокласниците по покана на класния им ръководител Йорданка Кушева. Г-жа Божанова е възпитаник на СУ „Георги Измирлиев“ и беше приготвила изненада, пристигайки с нейния домашен любимец – брадатата агама Гринч. Ако се чудите защо на срещата имаше и гущер, той беше там, за да покаже как се лъжат сетивата и как не виждаме това, което не очакваме. Много учители и ученици се разминаха по коридорите на училището с психоложката, но не забелязаха новия чаровен приятел на осмокласниците. Г-жа Божанова обясни, че виждаме около 20% от това срещу нас при внезапна среща.

Освен радостта около атрактивния Гринч, учениците участваха в организиран от официалния гост мини тренинг по темата: „Nudge /нъдж/ – що е то и има ли почва у нас?” Това е така нареченото от психологична гледна точка “побутване” при вземането на решения, което е особено актуално през последните 30 години в най-различни сфери от живота, особено в политиката и маркетинга на стоки и услуги.

Нъдж е един вид манипулация, но в добрия смисъл. Занимава се с това как да се насочват хората към правилни и здравословни решения по предвидим начин без да се налагат забрани, заповеди или да се въвеждат икономически стимули. Не се отнема правото на свободния собствен избор на човека. Основава се на поведенческата психология, като се използват мисловните грешки, заложени във всеки един от нас.

Срещата завърши с препоръчна от г-жа Божанова книга за четене в електронен вариант:

 https://4eti.me/nudge/