Гергана Рахнева откри първата си самостоятелна изложба в Пловдив

Галерия Новини

Галерия „Лабиринт“ е домакин на първата самостоятелна изложба в Пловдив на Гергана Рахнева – художник и преподавател в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Тя бе открита на 11 май и ще остане в галерията две седмици.

Интригуващото заглавие на изложбата „Кимоната на златната рибка“ веднага отпраща към китайския период в живота на авторката.

Гергана Рахнева е родена през 1982 г. в Русе. Изкуство учи във Велико Търново, през 2004 г. се дипломира като бакалавър по иконопис в Богословския факултет на ВТУ, а през 2007 г. става магистър по живопис във Факултета по изобразителни изкуства в същия университет. Има над 10 самостоятелни изложби и множество участия в пленери и общи изложби, както в страната така и в чужбина. През 2019 г. получава Втора награда за графика от конкурс за млади автори, класически графични техники в София, а през 2023 г. е наградена в Националната изложба Графичен форум – Стара Загора. Част от наградата беше изложба на цялото творческо семейство на Гергана – съпругът й Петър Лазаров също е художник и е един от малкото гравьори на дърво, а синът им – второкласникът Виктор, вече върви по стъпките на родителите си.
Семейството прекарва няколко години, включително и тези на пандемията от Ковид 19, в Чунцин, провинция Сичуан, Китай, където Петър Лазаров преподава висок печат, дърворезба, гравюра на дърво, екслибрис и илюстрация в една от деветте големи художествени академии. Там се ражда и Виктор.

Накрая тя дори им предложи малък тест. Даде им три думи – салата, стадион, депутат. И ги накара да изберат чисто интуитивно една от тях. Най-много избраха салата, немалка група избра стадион, а само едно дете си хареса депутат. Според психолозите, създали този просто тест, салата избират хората, които са родени да създават нещо материално – може да са инженери, хлебари, но и лекари, или шивачи. Тези, които са гласували за стадион, са хората, родени за сцена, за изява, те са и творци и от тях излизат създателите на духовни блага. Избиращите депутат могат да бъдат и едното, и другото, те трябва да се определят.

По-късно Неда Антонова бе посрещната в Общинската библиотека от главния библиотекар Светлана Гъркова. Имаме всички книги на нашата гостенка, но в момента можем да подредим тук само тези три-четири. Всички останали са раздадени, защото тя е сред любимите автори на нашите читатели, сподели Гъркова на дошлите за разговора с писателката.

Сред гостите в читалнята на Библиотеката беше и кметът Николай Рашков, дошъл с цвете за писателката и поздравителен адрес за библиотекарите, които утре ще празнуват своя професионален празник. Всъщност на 11 май – деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, е посветено и посещението на Неда Антонова в Горна Оряховица.

Понякога в живота се случва така, че нещо забравено отново става модерно. Надявам се, че четенето отново ще излезе на мода. Творете, обърна се Николай Рашков към Неда Антонова, а вие насърчавайте четено, каза той към библиотекарите. Четящият човек е мислещ, създаващ, движещ света напред, каза кметът преди сладкодумната Неда Антонова да започне своя разказ.

В читалнята на Общинската библиотека Неда Антонова предложи на възрастните си читатели темата за жената във властта. Авторката, която е известна с интереса си към исторически теми, разказа за Кера Тамара – сестрата на Иван Шишман, станала любима съпруга на султан Мурад и останала в историята не само с красотата, но и с образоваността си, интелекта и дипломатическите способности. Втората съпруга на цар Фердинанд – царица Елеонора, също е любим герой за Неда Антонова. Невероятно е, че тя няма българска кръв, а толкова е обичала българския народ и е направила толкова много за него, споделя Антонова. Третата в поредицата е Людмила Живкова – тя е спорен образ, но е безспорно, че извади България на картата и я направи разпознаваема, поне в света на културата, смята авторката на „Елегия“.

Накрая тя добави към колекцията си от плакати и покани с нейни срещи и красивите плакати на Общинска библиотека Горна Оряховица.

След завръщането си от Китай семейството се установява в Горна Оряховица. От началото на учебната година Гергана е преподавател в СУ „Георги Измирлиев“ и вече направи и първата си изложба със своите ученици.

Може ли една рибка да има кимона и да лети? Може, разбира се, зависи от коя страна на морето гледа човек, казва Гергана за провокативното заглавие на изложбата.

Изложбата възникна като идея още по докато живеехме в Китай. По време на пандемията имах достатъчно време да стоя у дома и да творя. Първото кимоно на „Златна рибка“ (триптих) бе нарисувано по повод международна изложба в Пекин. Имах честта да участвам в нея заедно с малцина българи, сред тях великият Марин Върбанов. В Китай Златната рибка е символ на просперитет, богатство, сбъдване на желания, щастие и дълголетие. За какво ли може да мечтае човек, освен за дълголетие, свобода на духа и тялото. В периода на пандемията единствената ти мисъл е как отново да бъдеш същият свободен, независим и пътуващ човек. Ето защо се появи и златната рибка, а кимоното й стана неотменен другар. Със или без кимоно, тя плува, лети и търси щастието си. Летя и прелетя от далечен Китай отново тук у дома. Завърнала се в родни води, тя, рибката облича и съблича кимоната си, плува и търси своето ново островче, нова дреха, търси свободата на духа и тялото…”, споделя Гергана Рахнева за своята най-нова изложба.

Само след няколко дни тя ще открие изложба и в Елена, съвместно с художничката Деница Димитрова и Виктор.