Страшните майски дни на 1876 г. в Горна Оряховица пресъздадоха в спектакъл артисти от СУ „Георги Измирлиев” и деца от ДГ „Щастливо детство”

Галерия Новини

Възстановката „По пътя на недочаканата свобода” върна спомена за страшните майски дни на 1876 г. в Горна Оряховица. Спектакълът, представящ последните дни от подготовката на Априлското въстание в I революционен окръг и героичния край на Георги Измирлиев – Македончето, се показва в Деня за почит – 28 май, денят, в който е обесен горнооряховският апостол.

Сценарият е дело на учителя по български език и литература Ивелина Русева и библиотекаря на Гимназията Даниела Данкова. В ролите са ученици на СУ „Георги Измирлиев”. Като Македончето се превъплъщава Ивайло Колев, Шефик бей е Мартин Веселинов, помощникът му е Димитър Лонгинов. Виктория Василева играе Баба Пантелейца, а Ванеса Илиева е Елена Грънчарова. Разказвачките, водещи публиката из историята, са Пламена Новакова и Стефани Илиева. На сцената се качват още заптиета, народ, подготвящите въстанието революционери и техният предател.

Възстановката е подготвена с помощта на Исторически музей – Горна Оряховица, но и на много други запалени от идеята, за които имаше и специална признателност.

Спектакълът започна с „Хубава си, моя горо” в изпълнение на децата от група „Буратино” на ДГ „Щастливо детство” с учители Иваничка Ценова и Даниела Железарова. Специално за възстановката Таня Мезева е написала стихотворението „Свободата ще я има”, също в детско изпълнение.

Д-р Искра Николова от Музея допълни сценичната история с историческите факти от оня месец май. Колежката й Александра Маринова също работеше с младите артисти по подготовката на спектакъла.

Когато децата пееха „Хубава си, моя горо” една от малките изпълнителки пееше тъжните думи и плачеше. Това ни разтърси. Вие, млади артисти от Гимназията, прекрасни сте. Гордеем се с вас, деца, гордеем се с учителите ви. Благодаря ви за това емоционално връщане към миналото на нашия град, приветства авторите и участниците във възстановката зам. кметът Петя Илиева. Тя връчи и специални грамоти на всички замесени – директорите на ДГ „Щастливо детство” Полина Стефанова и на СУ „Георги Измирлиев” Криси Аврамова, секретаря на НЧ „Иван Вазов” в Първомайци Теодора Миновска заради декора, предоставен напълно безвъзмездно, НЧ „Зора 1877” в Горна Липница за предоставените четнически униформи и др.

От 21 часа тази вечер с тържествен ритуал на площад „Георги Измирлиев” ще бъде почетена паметта на Македончето и всички герои от Априлската епопея.