Участие на ученици и техния учител в XX АСТРОПАРТИ Байкал 2024

Галерия Новини

Учениците от 10 а клас Никола Иванов, Стефан Недев, почетни членове на клуб“Астрономия“ и техният учител по физика и астрономия Галина Москова бяха поканени да бъдат част от проведеното на 31.05.-01.06.2024 г. XX-то юбилейно издание на АСТРОПАРТИ Байкал. Главната тема на форума беше „От древните арабски астрономи до съвременните дигитални технологии и изкуственият интелект в изследването на Космоса“.

Събитието е включено за 15-ти път в календара на МОН и с финансовата подкрепа на фондация „Еврика“ и община Долна Митрополия. Бяха връчени поздравителни адреси от РУО на МОН Плевен, Национален дворец на децата, кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска, кмета на с.Байкал Светла Станкулова. Участниците имаха възможността да чуят интересни лекции от проф. д-р Лъчезар Филчев, гл. ас. д-р Камелия Бонева-Институт за космически изследвания и технологии-БАН.

Участваха в работилница за изработване на арабски звезден часовник noctumal, дигитален квадрант-смартфон, слънчев часовник, наблюдение на Слънце с Н alfa filter, Астрономическа Асоциация София, изложба „45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов“ и SPACE ART кръгла маса „От учители за учители“ с лектор Цеца Цолова, SCIENTIX посланик.

Прекрасна музикално-астрономическа и поетична вечер „Под звездите на Дунав“ с лекция за най-новите изследвания на Луната, проф. Л. Филчев, „Химичните елементи в Космоса“, направена с изкуствен интелект, проф. Стоянка Иванова-УАСГ, презентация на учениците от СУ „Васил Левски“, Севлиево и песни на китара, стихове на учителя по физика и поетеса Галина Москова.

Въпреки облаците се проведе импровизирано лазерно астро шоу, астро бал с голяма торта, клетва на младия любител астроном, астро  викторина и коктейл за учителите и учениците. Сутринта имаше наблюдение на водолюбиви птици, връчване на почетни знаци на институции, благодарствени адреси на учителите, сертификати, подаръци и посещение на Улпия Ескус.