Археологическа школа „ Ряховец – 2017”

Новини

За втора поредна година, от 20 до 23 юни, в рамките на археологическите разкопки на крепостта участват и ученици от СУ „Георги Измирлиев”. Събитието се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей – Горна Оряховица и екипът, който провежда проучванията на Ряховец.

Първите младежи, които се включиха в проучванията, са 10 ученици от VIIIа и Xа клас на СУ „Георги Измирлиев“ гр. Горна Оряховица, заедно със своите учители Наталия Горанова Григорова и Санка Аврамова. До петък в проучванията взеха  участие още 14 ученици от Хб клас на СУ „Георги Измирлиев. Те имаха възможността да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в проучването на част от миналото на своя град. Ръководителите на разкопките запознаха учениците с основните дейности, които се извършват на един археологически обект. В непроучван досега участък, близо до западната порта, младежите започнаха археологическа работа. Те направиха нов квадрат, измервания с нивелир и още при първите си стъпки като млади археолози откриха, инвентираха и рисуваха монети и битови предмети от ХIII век. Първата находка представляваше косер, след него откриха няколко лети римски монети, рязани монети, тока, множество гвоздей и парчета керамика.

Учениците получиха от Историческия музей, със спонсорството на „САГА 2000“ ООД, тениски и шапки, а в края на археологическия сезон ще бъдат отличени с диплом за участие в Археологическа школа „Ряховец – 2017”.

Снимки