ПРЕДЦИ ЩЕ СЕ СРЕЩАТ С  НАСЛЕДНИЦИ В ГОРНООРЯХОВСКАТА ГИМНАЗИЯ

Новини

Най – старото училище в Горна Оряховица  за 158 път отвори врати и посрещна своите възпитаници .

Средно училище „Георги Измирлиев“  ревниво пази своята история, продължава да обогатява, осъвременява и разкрасява материалната си база. Наред с многото промени и ремонти, направени в навечерието на новата учебна година, училището се сдоби и с уникална етнографска сбирка, която допълва експозицията на единствения в града училищен музей. Той се намира в сградата на училищетои е  учреден през 1984 година, по повод 125 годишния му юбилей.

В музейната сбирка се съхраняват спомени за основателя на училището Иван Момчилов, патрона Георги Измирлиев, фотоси и документи, отразяващи етапите в развитието му, училищни вещи .

Идеята за етнографски кът, допълващ музейната сбирка е осъществена със съдействието и подкрепата на Градски исторически музей – Горна Оряховица и вещата помощ на етнографа към него госпожа Галя Чохаджиева. Всички  експонати са дарени от граждани, бивши и настоящи учители и служители в училището, ученици.

 Целта е постигната – „Предци и наследници“ да се срещат и учениците да получат нагледни знания за бита, трудовата дейност, занаятите и нравите на хората от горнооряховския регион в края на XIX и началото на XX век. Наследниците могат да се докоснат в пряк смисъл до миналото на родния край и да проведат незабравими учебни часове по история и цивилизация, училищни тържества и занимания по проект „Твоят час“.

Експозицията включва красива женска носия от втората половина на XIX век предоставена от  госпожа Маргарита Костова от село Писарево. Инициативата подкрепиха и г-жа Йорданка Кушева, зам. кмет на Община Горна Оряховица и бивш възпитаник на училището, г-н Емил Попов – дългогодишен директор на Гимназията, пенсиониралите се, но милеещи за своето училище  преподаватели  Димитринка Стоянова, Емилия Костадинова и Наталия Горанова, както и още 18 работещи в момента в училището учители и служители.

С подкрепата на своите родители, дарители на етнографската сбирка станаха учениците Мария Валериева Великова –  VIа клас, Десислава Събева –  Vб клас, Петър Златков Василев и Елица Трифонова от IVб клас.

На символичното откриване  на етнографската сбирка „Предци и наследници“ на 15 септември директорът на училището госпожа Криси Аврамова благодари  на всички спомоществователи, като им връчи свидетелства за дарение  с думите: „С общи усилия направихме едно кътче, което ни връща назад във времето. Имаме идея да направим по-различни уроци, да покажем на учениците как са живеели предците ни през втората половина на  XIX век и началото на XX век . Музеят е в почти завършен вид, но ние сме отворени към още попълнения. Идеите тепърва идват.  Да си пожелаем да се случват още  много интересни неща в нашето училище“.

Както повелява традицията, гостите бяха посрещнати от стопанката с питка.

Снимки