С духа на Будителите

Новини

Мирела Радева от СУ „Георги Измирлиев“ е първенец в национален конкурс „Времена и будители“.

Мирела Радева, ученичка от ХІ.б клас на СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица, се класира на първо място в Първия национален ученически конкурс „Времена и будители”, обявен от Националния музей на образованието и Регионално управление на образованието – Габрово, с филма „Ние, достойните наследници“, посветен на живота и делото на Иван Момчилов – Основателя.

Днес, на официална церемония в Националния музей на образованието – град Габрово, на единадесетокласничката – автор на филма, бе връчена първа награда – плакет и дигитален фотоапарат – лично от заместник-министъра Деница Сачева.

 

Носител на наградата „Будител на Община Горна Оряховица“ е старши учителят по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ – Рения Армянова, номинирана в направление „Образование и наука“ и авторът на детски книжки Илия Тихов, който е отличен в направление „Култура и изкуство“. Отличието се присъжда за високи художествени и творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката, културата и изкуството в две направления. Наградите бяха връчени от инж. Добромир Добрев, кмет на Община Горна Оряховица, на официална церемония. На церемонията присъстваха заместник-кметът Йорданка Кушева, директорът на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности“в Общината – Милена Николова, общинските съветници – Димитър Николов, Георги Бижев, Иван Момъков и Веселин Хаджигеоргиев, както и много приятели и колеги на двамата наградени.

Рени Армянова работи като старши учител по история и цивилизация в СУ „Георги Измирлиев“ в продължение на 36 години. Нейни ученици се представят с успех в регионални и национални исторически конкурси. Преди две години госпожа Армянова и ръководения от нея екип за изследователска работа, успешно възстановяват Летописната книга на 158-годишното СУ „Георги Измирлиев“ за периода от 1859 г. До сега /6 тома/.

 През миналата учебна година тя мотивира и насърчава своите ученици в преписването на „История славянобългарска“. Преписът е представен на патронния празник на училището, в Исторически музей – Горна Оряховица и на среща-разговор с академик Антон Дончев в Община Горна Оряховица. Същата учебна година се разширява Музея на училището с изграждане на етнографската сбирка „Предци и наследници“.

Заедно със своя ученичка участва в конкурса на Националния музей на образованието в Габрово с два филма за патрона на училището – Георги Измирлиев и основателя на училището – Иван Момчилов. Филмът за Иван Момчилов бе отличен с първа награда, а авторката му, Мирела Радева, получи своето отличие от заместник-министъра на образованието Деница Сачева.

Две поредни години преподавателката по история участва със свои ученици в археологическа школа на крепостта „Ряховец“, проведена от Исторически музей -Горна Оряховица. „Тази награда е за екипа и учениците, с които работя“, сподели Рения Армянова при получаването на отличието. От името на СУ „Георги Измирлиев“ тя подари на Общината дискове с филмите за Македончето и Иван Момчилов.

В края на церемонията градоначалникът получи българското знаме, изработено от децата от ателие „Тъкачество“ в СУ „Георги Измирлиев“ с ръководител Румена Димитрова. Трибагреникът е изтъкан от учениците в рамките на проект „Твоят час“. Инициативата на децата преминава под мотото „Да дарим знаме в чест на големи български празници“.

 

Урок по родолюбие с „Радини вълнения” изнесоха в СУ „Георги Измирлиев”

Възстановка на епизод от главата „Радини вълнения”, „Под игото“ представиха учениците на СУ „Георги Измирлиев” – част от поредицата от събития, посветени на Деня на народниете будителите. Спектакълът бе подготвен от участниците в клуба „Ние, четящите и творящите“,с ръководител Даниела Данкова и по идея на  Рения Армянова.

Включиха се момчета и момичета от 4 до 11 клас, посрещнати с бурни аплодисменти от своите съученици, препълнили актовата зала на училището. Младите актьори се вживяха в своя урок по родолюбие, както нарекоха представлението и накараха останалите деца да погледнат с нови очи на тази част от първия български роман на Иван Вазов. Младите актьори развълнуваха възрастните, които не криеха сълзите в очите си. Сред разчувстваните зрители беше директорката на училището – Криси Аврамова, която сподели, че е толкова развълнувана, че освен да аплодира прекрасните актьори и техните ръководители, няма как да коментира спектакъла. „Потопихте ни във времето на Вазов и „Под игото” и ни накарахте да се чувстваме наистина празнично. Честит празник на всички вас и на всички учители, които са днешните будители”, каза госпожа Аврамова.

С поклон пред младите таланти  започна приветствието си и Йорданка Кушева, заместник- кмет на Община Горна Оряховица. „Отдавна не съм присъствала на нещо толкова вълнуващо. Трогнахте ме до сълзи. Невероятни сте. Продължавайте да се развивате по пътя на духовността, науката и знанието.”, пожела госпожа Кушева и подари на училищната библиотека картина и книги.

Водещи на урока по родолюбие бяха Мирела Радева и Траяна Стоянова. В главните роли се превъплътиха Жулиета Цанева (Рада), Трифон Йорданов (Кириак Стефчов), Станимир Георгиев (Бойчо Огнянов), Силвана Ахмедова (главна учителка) и Павел Люцов (главен учител). Други участници : Даяна Мутафова, Лора Петкова, Станислава Ефтимова, Цветомир Дрънкарев, Ана – Христина Димова, Анна Карацанева, Виолета Баждарова, Карина Илиева, Лидия Атанасова, Лора Курдова, Мартин Янакиев, Мартина Стефанова, Николета Ганадолска, Памела Димитрова, Петрия Димова, Ралица Йорданова,  Светлозара Баждарова, Теодора Кирова и Тианна Димитрова.

В края на спектакъла се включиха ученици от 2.г клас, с класен ръководител Венцислав Величков и поздравиха присъстващите с песен.

Снимки

Училището се включи в инициатива „Да дарим учебници на българските деца в чужбина“. Учебници, излезли от употреба, бяха изпратени в българските училища в Осло и Антверпен. Предстои изпращане и в други училища по света! С патриотичната идея, училището трогна и развълнува сънародниците ни, които са извън пределите на Родината. За съществуването на училища, извън територията на България, тези учебници са много ценни и са огромна помощ в преподаването на български език и българска история!