Илиян Михайлов, 10 „Б“ клас с ниво бронз на „Наградата на херцога на Единбург“

На 13.01.2016 година се проведе церемония по случай връчване на наградите от програмата за личностно развитие „Наградата на херцога на Единбруг“. Тя се състоя във Военния клуб в гр. София, като значките и сертификатите  бяха връчени лично от президента на България, Росен Плевнелиев, както и от посланика на Англия, Ема Кейт Хопкинс.

С подробностите около Наградата на херцога на Единбург, която за по-кратко ще наричам просто „Наградата“, бях запознат в началото на месец март, 2015 година. Тя се провежда за пръв път в България, като общо бяхме 25 участници от цялата страна.

Наградата сама по себе си се състои от четири компонента – Умения, Физическа активност, Доброволчество и Приключенско пътешествие. Отделно, има три нива – бронз, сребро и злато. Бронзът, който всъщност ние всички защитавахме, изисква три месеца развитие на два от компонентите, и шест месеца развитие на един от тях – по желание, като Приключенското пътешествие остава настрана. За всеки един от трите компонента, всеки участник в Наградата си поставя цели. Така например моите цели за Умения и Физическа активност бяха съответно – развиване на умения с графично обработващи програми и колоездене. За Доброволчеството всички участници от гр. Горна Оряховица работихме екипно, като организирахме рожден ден за социално слабо дете, боядисвахме съоръжения в  ОДЗ „Елена Грънчарова“, засадихме дръвчета, и много други.

Може би най-интересната и вълнуваща част от цялата Награда беше Приключенското пътешествие. Ниво бронз изисква една нощувка в палатка на открито. Нашата крайна цел беше местност Ксилифор. Тръгнахме от гр. Горна Оряховица в около 10 часа сутринта, като пристигнахме към 4 часа следобед. Наистина това беше едно ново и различно преживяване, което никой няма да забрави.

Прекрасно е, че проекти като Наградата на херцога на Единбург се развиват именно и в по – малките градове като нашия, и е направо учудващо, че гр. Горна Оряховица има най – много участници от цялата страна!

И накрая, бих казал, че благодарение на Наградата, ние всички се научихме на постоянство и целенасоченост. Чрез онлайн платформата, където въвеждахме всяка от извършените дейности, виждахме как постепенно, макар и бавно, успяхме да постигнем нещо, и то голямо. Наистина, няма по-хубаво чувство от това да видиш как процентите се покачват, казвайки си: „Да, аз наистина напредвам!“. Тъй като в забързания живот, който всички живеем, никой няма време да документира напредъка си в дадена сфера, Наградата е перфектният начин да го направим – да си докажем, че можем да постигнем нещо, стига наистина да го желаем. Определено чакам с нетърпение да започна работата си върху ниво сребро!

Илиян Михайлов, 10 „Б“ клас

Елха в училищния двор

Учениците от І б клас подариха своето коледно дръвче на училището с пожелание зеленият цвят да донесе добрина, любов и щастие.

Дръвчето беше засадено в училищния двор от децата и техния класен ръководител госпожа Лидия Блажева.

снимки

168 години от рождението на Христо Ботев

С литературна среща-разговор учениците от шести до дванадесети клас отбелязаха 168 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. След представена презентация за живота и делото на възрожденеца ученици рецитираха негови стихотворения и разсъждаваха върху пламенните му творби и техния стил. В края на разговора Криси Аврамова – директор на училището, поздрави участниците в срещата и награди най-изявените от тях с книги.

Снимки

Коледари наричаха за здраве, успех и благополучие

В навечерието на зимните празници ученици от шести и седми клас изнесоха в Конферентната зала на училището открит урок, посветен на Коледа и Нова година. С представените презентации и интересни факти те запознаха присъстващите с традициите на хората в различните краища на планетата. Кулминацията на тържеството беше коледарската група от ученици. Облечени в традиционна носия коледарите пяха песни и наричаха за здраве, успех и благополучие.

С новогодишен концерт учениците от Начален етап отбелязаха настъпването на Коледа. Децата с много настроение пяха новогодишни и коледни песни, рецитираха стихотворения и танцуваха.

Снимки от събитията тук.