„Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“

Новини

Районен съд – Горна Оряховица и Средно училище „Георги Измирлиев“ през учебната 2017/2018 година работиха съвместно по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Бяха разгледани осем теми и симулации, в които учениците от гимназиален етап се запознаха отблизо с работата на съда, с  превенцията срещу употребата на наркотични вещества, кибер престъпленията, домашното насилие, трафика на хора, детското насилие, хулиганските прояви и други казуси.

С особено голям интерес премина представянето на наученото в рамките на образователната програма. Учениците разиграха симулативен процес – съдебно производство по гражданско дело, като  влязоха в ролите на съдиия, прокурор, адвокат, ищец, ответник, социален работник.

Подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, както и срещата с юристите, спомогна за повишаване откритостта и доверието  на подрастващите към институциите през призмата на правните професии и работата им.

След приключване на симулацията, организаторът на инициативата  – г-н Вардаров, председател на Районен съд – Горна Оряховица благодари за старанието и сериозната подготовка на съдебното заседание и връчи удостоверение всеки от участниците.

Снимки