Преписвайте тая историйка и пазете я да не изчезне!

Новини

        Виолета  Светлозарова Баждарова, Мирела Цветомирова Радева, Николета Стефанова Ганадолска, Теодора Димитрова Кирова и Траяна Венелинова Стоянова,  ученички  от 10б клас в Средно училище „Георги Измирлиев” град Горна Оряховица , участници в литературен клуб „Ние, четящите и творящите по проект „Твоят час“  направиха първия в града препис на  „История славянобългарска”.

Своят  труд  те посветиха на 255 годишнината от написването на „История славянобългарска”  и патронния празник на училището – 21 април. Водени от родолюбиви чувства и преклонение пред делото на Паисий, само за два месеца те  преписаха „Историята“ на съвременен български език  и  я украсиха с възрожденски орнаменти.

„Последвахме Паисиевия завет да помним езика си и нашето славно минало. Редихме думите една след друга, учихме се на търпение, труд и отговорност.

Искахме да усетим тръпката от написването на Историята, да я препишем и преродим. Това ни донесе огромно морално удовлетворение.

Гордеем се, че сме първите в нашия град Горна Оряховица , които преписаха малката „Историйца”. Така изпълнихме патриотичното послание на Паисий! :

„Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знаете за своя род и език. Преписвайте тая историйка и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!”
Младите Паисиевци продължават утвърдената в училището традиция да се съхранява и  популяризира историята.

Снимки