Лятна Археологическа школа – „Крепост Ряховец“ 2019

На фокус

За  четвърта поредна година от 17 до 21 юни ученици от 10 б клас на СУ „Георги Измирлиев“ взеха участие в лятна Археологическа школа – „Крепост Ряховец“ 2019.

Събитието се организира от Община Горна Оряховица, Исторически музей и екипът, който провежда проучванията с ръководители Мая Иванова и Илиян Петракиев.

Учениците имаха възможност да се запознаят със стратиграфията на обекта, откритите до момента находки и основните дейности, които се извършват при археологически разкопки.

Работиха в жилищна зона като в най-горния пласт, датиращ от XIII век – Средновековие. Младите археолози откриха множество медни монети, керамика и различни метални предмети, които предизвикаха интереса им към археологическата работа.

Участниците получиха от Историческия музей тениски и шапки с логото на обекта, а в края на археологическия сезон ще бъдат отличени с диплом за участие в Археологическа школа „Ряховец 2019“

 

 

Почистване на паметника на Георги Измирлиев

На фокус

Фирмата, ремонтираща физкултурния салон на Гимназията, подари почистване на паметника на Македончето.

Паметникът на Георги Измирлиев – Македончето, който се намира пред източния вход на едноименното училище в Горна Оряховица, блесна само за минути с модерната техника на фамилия Богданови. Изчистването на паметника от бял варовик, който беше напълно почернял от времето, е подарък от семейната фирма на Валери Богданов и синове – АМV Blast, която в момента извършва ремонт и на физкултурния салон на Гимназията.

Спортният салон ще бъде напълно обновен до началото на новата учебна година. Ще бъде  изградена нова вентилационна система. Цялостният ремонт се прави със средства от училищния бюджет. Плановете са новата учебна година да бъде посрещната с модерно спортно съоръжение, което да отговори на потребностите на най-голямото горнооряховско училище.

Снимки

Заслужен успех

За поредна година „Ротари Клуб Горна Оряховица“ раздаде награди на даровити деца от Горна Оряховица и Лясковец в подкрепа на успехите в науката, спорта и изкуствата. Наред с ученици от СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“ и други училище бе наградена и Йоана Дряновска, ученичка от 6а клас при СУ „Г.Измирлиев“ за отлични постижения в математиката с с учител Мария Димитрова по математика: 1/ ПЪРВО МЯСТО на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“, областен кръг – 23.03.2019г група 6клас; 2/ ТРЕТО МЯСТО на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру“ областен кръг 23.03.2019г група 5-6клас; 3/ ТРЕТО МЯСТО на Областният кръг на националната олимпиада по математика 6клас; 4/ призови места в състезанията по тенис на корт и активен участник в благотворителните кампании на класа, проведени в помощ на Кристия Красимирова Кирилова и Никол Николаева Владкова.

Училище сред природата – ІІ клас

От 10.06 до 14.06.2019 год. учениците от ІІ а, ІІ б,  ІІ в и ІІ г клас посетиха  „Училище сред природата” в хотел „ Панорама”  гр. Априлци, където имаха страхотни изживявания и незабравими моменти.  С желание и интерес се включваха във всички организирани мероприятия от аниматорите – „ Вълшебен пясък”,  „Млад бижутер”,  „Сръчни грънчари”, пирографиране, фигури от тесто, рисунки със сламка, изработване на маски, „Щура прическа и грим”,  „Мастършеф”,  „Мис и мистър Априлци”.  Най-силни бяха емоциите във „Вечерта на таланта”, „Пижамено парти“, и организираните турнири по футбол, народна топка  и  дърпане на въже.  Горещия  ден  охладиха със състезанието  „Пръскане с воден пистолет  /шише/”. Незабравим остана вкусът на горските ягоди, които децата сами си набраха и сладко изядоха. Така започна за учениците лятната ваканция.

Снимки