„За животните с любов”

Деца от девет учебни заведения в областта се включват в благотворителната инициатива „За животните с любов” на организацията „Приятели на животните” – Велико Търново. Сред тях са и децата от СУ „Георги Измирлиев”, които запрятат ръкави, за да се подготвят за бъдещия Коледен базар в парка „Марно поле”. По традиция, от „Приятели на животните” и тази година ще имат къщичка, в която ще събират средства в помощ на Общинския приют в с. Шемшево. Учениците от I до IV клас ще изработват заедно със своите преподаватели различни коледни предмети и аксесоари, които ще се продават в подкрепа на акцията. Доброволците от своя страна днес посетиха СУ „Георги Измирлиев”, за да изнесат пред детската аудитория беседа на тема „За животните с любов”. Доброволката Анастасия Иванова, представител на „Приятели на животните”, им разказа какво представлява организацията, с какво се занимават нейните членове и какво правят те в подкрепа на животните. В благотворителната кауза на приятелите на животните към този момент са включени ДГ „Соня”-Велико Търново, ДГ „Слънчев дом”-Велико Търново, ОУ „П. Р. Славейков” – с. Джулюница, ДГ „Пламъче”-Дебелец, Детски дневен център – Дебелец, ОУ „Д-р Петър Берон” – Дебелец, ДГ „Радост”-Лясковец, НУ „Цани Гинчев”-Лясковец и СУ „Георги Измирлиев”-Горна Оряховица.

Снимки

Ученици от СУ „Георги Измирлиев“ обсъждаха влиянието на консуматорството върху околната среда на среща по програма „Еразъм+ “ в Румъния

От 22.10.2018г до 27.10.2018г група ученици, от десети и единадесети клас на СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, взеха участие по Европейска програма „Еразъм+“ на тема “Влиянието на консуматорството върху околната среда“ в гр. Бистрица, Румъния. Всички участници от Чехия, Италия, България и Румъния представиха презентации от проведено проучване за чистотата на града, от който идват.

Георги Йорданов и Кристиян Димитров представиха резултатите от проведената

анкета в гр. Горна Оряховица, а именно:

1/ Гражданите на града ни смятат, че основния фактор за замърсяването е индивидуалното поведение на всеки жител.

2/ Основен замърсител на въздуха са промишлените предприятия.

3/ Домакинствата биха събирали разделно отпадъците, ако има осигурени достатъчно контейнери, които навременно да се почистват. 73% от тях твърдят, че не използват съдове и прибори за еднократна употреба и биха забранили използването им в заведенията за бързо хранене.

4/ 40% от анкетираните желаят да бъдат поставени електронни индикатори и табла, които да информират за показателите на замърсеност на въздуха с прахови частици.

В организирания от домакините концерт с румънски народни танци, учениците от Горна Оряховица поздравиха останалите участници с хорото „Челеуне“ и „Крайдунавски танц“.

Участниците в срещата разгледаха училището-домакин, където посетиха учебни часове и присъстваха на провеждането на военно обучение.

След като слушаха лекция по екология в център „ROMSILVA“, учениците участваха в ролева игра на тема: „С какво могат тийнейджърите да помогнат за рециклиране на отпадъците и опазването на околната среда?“. После посетиха т.нар. „Педагогическа гора-Schullerwald“-градски парк, който е с възможност за провеждане на уроци на открито, спортни дейности и концерти. Изключително интересно за учениците беше посещението на солните мини Salina Turda и град Клуж Напока-историческа столица на областта Трансилвания.

Всички участници се разделиха, изпълнени с много прекрасни преживявания и приятелства, но и с нетърпение за предстоящата работна среща в гр. Горна Оряховица през пролетта на идната година, чийто домакин ще е СУ „Георги Измирлиев“.

Ден на народните будители

Ученици, участващи в групите на целодневна организация, отбелязаха Деня на народните будители с празнична програма. Децата от начален етап представиха своите знания и умения в празнична изява, включваща концерт, изложба и работилничка. Със своето мероприятие  малчуганите доказаха, че ученето е забавно.

Снимки

Национална седмица на четенето в СУ „Георги Измирлиев“

Начало на празничната седмица се постави с маратон на четенето, който е част от инициативите в Националната седмица на четенето, която се провежда в периода от 22 до 26 октомври 2018 година, организирана от Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образованието – гр. Велико Търново – домакин на събитието, се проведе в Средно училище „Георги Измирлиев“. В него взеха участие децата  на град  Горна Оряховица . Представители на СУ „Георги Измирлиев“ , СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Св. Пасисий Хилендарски“ прочетоха текстове от любими детски произведения пред свои съученици, учители и приятели.

Първокласниците от 1. б клас гостуваха на група „Звездичка“ , ДГ „Елена Грънчарова“.  Малките ученици поздравиха домакините с  песента „Първи клас“ и стихотворение за първия учебен  ден. . Всеки първокласник беше изработил есенна картичка, която подари на дете от групата,а госпожата получи красив есенен венец. Малчуганите от детската градина поздравиха гостите си  с  песен за зеленчуците и ги почерпиха с любимото лакомство на всяко дете – близалка.

Учениците от 3.а клас посрещнаха децата от ДГ „Ален Мак“ /група „Калинка“/ в класната стая. Третокласниците четоха любими приказки и гатанки, а „малките калинки“ поздравиха с песен всички присъстващи.

Националната седмица на четенето се отбеляза в ДГ „Елена Грънчарова“, група „Веселите патиланци“ посрещнаха децата на 3.в клас. Взаимно, гости и домакини, се поздравиха с песни и стихотворения, а третокласниците зарадваха по малките с приказки.

Четвъртокласнииците от 4.б клас зарадваха децата от ДГ „Елена Грънчарова“ със своите любими произведения. По време на Националната седмица на четенето г-н Григор Минков, кмет на град Долна Оряховица, чете заедно с учениците, в класната стая.

Учениците от 5. в клас представиха приказката Тримата братя и златната ябълка в час по български език и литература. Чрез изявата си децата доказаха, че поуката от текста е актуална и днес. Всеки имаше възможност да представи своя любим герой.  В края на часа се проведе гласуване за отличилите се малки четци, използващи само четивна техника за представяне на най- малкия брат, красивата девойка и спасяването ѝ.

Петокласниците от 5.б и 5.в клас споделиха информация от своите читателски дневници пред съучениците си. Особено внимание обърнаха на произведенията, които са им направили най- голямо впечатление и какво ги е мотивирало да четат.

В началото на седмицата децата от прогимназиален и гимназиален етап украсиха вратите на класните си стаи със знакови цитати от българската литература, доказвайки, че четенето е приятно и значимо.

Снимки  Снимки   Снимки   Снимки   Снимки  Снимки  Снимки